Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta czekoladowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem

Ciasto prince polo

Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam 🙂

Ciasto prince polo

Drukuj przepis
Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 120

Składniki

  • Biszkopt::
  • -6 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1,5 szklanki mąki
  • -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • -7 białek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -100g orzechów mielonych
  • -100 g wiórków kokosowych
  • -4 duże wafelki Prince Polo xxl (pokrojone w kostkę)
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • -0,5 litra mleka
  • -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -3 łyżki mąki pszennej
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -7 żółtek
  • -200 g masła
  • -4 łyżki cukru pudru
  • -100 g gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
  • -100 g czekolady gorzkiej na polewę

Przygotowanie

Biszkopt::

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na prostokątną blachę (wymiary blaszki około 24 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół.

Biszkopt orzechowy:

Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy.

Masa budyniowa:

Do miski przelewamy jedną szklankę mleka, dodajemy obie mąki, cukier i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy przygotowaną masę i gotujemy budyń. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do połączenia się składników.

Wykonanie:

Na dnie blaszki układamy jedną część biszkoptu kakaowego. Na nim rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem orzechowym, dociskamy. Wykładamy resztę masy budyniowej i układamy na niej drugą część biszkoptu kakaowego. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną czekoladę.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Megly
    9 maja 2017 at 21:15

    Ooo! Ciekawa propozycja. Nie wiedziałam, że istnieje takie ciacho.
    Z wielką chęcią bym przetestowała przepis. Lubię poznawać nowe smaki.
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type