Ciasta/ Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z serem

Ciasto drożdżowe z serem to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie jadłam. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Długo utrzymuje świeżość i znakomity smak. Świeżo upieczone znika w mgnieniu oka, nim się obejrzycie już go nie będzie i trzeba będzie robić następną porcję! Polecam zrobić tą drożdżówkę na nadchodzący weekend 🙂

Ciasto drożdżowe z serem

Drukuj przepis
Ilość porcji: 2

Składniki

  • Ciasto:
  • -1/2 kg mąki pszennej
  • -20 g drożdży świeżych
  • -1 szklanka mleka (250 g)
  • -70 g rozpuszczonego masła
  • -pół szklanki cukru
  • -szczypta soli
  • -2 duże jajka
  • Nadzienie twarogowe:
  • -600 g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce)
  • -1 jajko
  • -90 g cukru
  • -łyżka cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • -80 g suszonej żurawiny lub rodzynek (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie)
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • Lukier:
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -3 - 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

Ciasto:

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej sól, resztę mleka, cukru i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (przykryte ściereczką).

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Nadzienie twarogowe:

Wszystkie składniki włożyć do miski, rozetrzeć i zmiksować. Dodać namoczoną i odsączoną żurawinę i wymieszać. Jeśli masa serowa będzie zbyt rzadka możemy wtedy dodać trochę skrobi ziemniaczanej.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, nadzienie również podzielić na pół.

Każdą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt około 30 x 20 cm. Rozsmarować na nim porcję nadzienia twarogowego i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem.

Notatki

* wymiary 2 keksówek to około 30 x 12 cm

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz