Boże Narodzenie/ Bułki/ Domowa Piekarnia/ Przystawki i przekąski

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu 🙂

Kapuśniaczki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • -350 g letniego mleka
  • -pół łyżki cukru
  • -60 g roztopionego masła
  • -2 łyżeczki soli
  • -2 duże jajka
  • -560 g mąki pszennej
  • Nadzienie:
  • -1 kg kapusty kiszonej
  • -100 g suszonych grzybów leśnych
  • -2 cebule
  • -kminek
  • -łyżka majeranku
  • -sól i pieprz, do smaku
  • Dodatkowo:
  • -50 g masła (wcześniej roztopionego i przestudzonego)
  • -nasionka kminku do posypania (lub czarnuszki)

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka, dodać pół łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła i jajkami. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości (przykryte ściereczką).

Nadzienie:

Kiszoną kapustę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do jej pokrycia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 2 godziny). Odstawić do ostygnięcia, odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Drobno pokroić.

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w wodzie (można również namoczyć je na około 3 godziny). Następnego dnia gotować na małym ogniu przez około godzinę do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na patelni do lekkiego zeszklenia.

W misce mieszamy kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy również kminek i majeranek. Mieszamy.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Kroimy nożem wzdłuż na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia (czyli łącznie połowę nadzienia). Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie ostrym nożem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.

Następnie posmarować roztopionym masłem i posypać kminkiem.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
    7 stycznia 2015 at 12:00

    Bardzo fajnie nadziane, widać, ze ciasto jest bardzo delikatne i mięciutkie 🙂

    • Reply
      Marta
      7 stycznia 2015 at 15:34

      Robiłam je również w wersji ze szpinakiem dla mojej córci i były równie pyszne 😉

  • Reply
    Marzena
    7 stycznia 2015 at 15:10

    Uwielbiam te smaki. Zjadłabym bo zgłodniałam bardzo i barszczyk do tego bym wypiła 🙂 pyszności 🙂

    • Reply
      Marta
      7 stycznia 2015 at 15:32

      Co prawda nie ma już u mnie kapuśniaczków ale mam za to pyszny barszcz czerwony wiec zapraszam na obiad 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    7 stycznia 2015 at 16:30

    Bardzo apetyczne! uwielbiam różne paszteciki i bułeczki z kapustą, chętnie bym skusiła się na Twoje;)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.