Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Zapiekanki

Papryka faszerowana po grecku

Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam 🙂

papryka_faszerowanapapryka_faszerowana2

Papryka faszerowana po grecku

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -4 czerwone papryki
  • -100 g ryżu
  • -350 g mięso wieprzowo- wołowego
  • -1 cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -120 g sera feta
  • -natka pietruszki
  • -1 łyżka suszonego oregano
  • -sól, pieprz
  • -oliwa z oliwek
  • Sos:
  • -150 g oliwek zielonych lub czarnych
  • -150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • -pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.

Papryki myjemy, odcinamy górne części i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Czosnek drobno siekamy.

W dużej misce mieszamy mięso mielone z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą, czosnkiem, pokruszonym serem feta, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odciętą górą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez około 50 minut.

Przygotowujemy sos:

Oliwki drobno siekamy, dodajemy śmietanę i pokrojony drobno ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 15 minut.

Sos przekładamy do miseczki i podajemy z papryką.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type