Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym
Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem – pyyycha! Sałatkę możemy zjeść na obiad, kolację lub zabrać ze sobą do pracy. To świetna propozycja na pyszny i pożywny posiłek. Polecam!! 🙂
Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z kurczaka
- -marynata: 3 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka oleju, łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, pieprz, ostra papryka
- -2 główki sałaty rzymskiej mini (można zastąpić sałatą lodową)
- -1 awokado
- -garść pomidorków koktajlowych
- -1 czerwona cebula
- -100 g boczku wędzonego w plastrach
- Sos musztardowy:
- -3 łyżki musztardy francuskiej
- -łyżka musztardy sarepskiej
- -4 łyżki oliwy z oliwek
- -sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, najlepiej w głębokim talerzu. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Przekładamy na talerz i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła całe mięso. Odstawiamy na conajmniej 30 minut.
Patelnię (grillową lub z nieprzywierającym dnem) rozgrzewamy z dodatkiem oleju, na średnim ogniu. Smażymy kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu ostawiamy na 5 minut, po czym kroimy kurczaka na mniejsze kawałki.
Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, ponownie rozgrzewamy i smażymy boczek do momentu, aż będzie chrupiący. Odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki.
Na talerze układamy posiekaną sałatę, pomidory, plasterki awokado, piórka cebuli, boczek i kurczaka. Całość polewamy sosem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
piegusek
21 lutego 2017 at 10:22uwielbiam takie sałatki na ostro
Elwira
8 lutego 2023 at 08:27Przyznam że takiego przepisu jeszcze nie przygotowywałam a bardzo mnie do tego zachęcił.