Ciastka/ Desery/ Tłusty czwartek

Donaty z maszynki

Donaty (doughnuts) to amerykańskie pączki z dziurką. Tradycyjne wykonane są na drożdżach, które smażymy w głębokim tłuszczu. Ja mam dla was dzisiaj wersję trochę mniej kaloryczną – donaty w wersji pieczonej. W zasadzie są to mini donaty, takie na jeden kęs 🙂 Upiekłam je w specjalnej maszynce do donatów, którą możecie swobodnie dostać choćby w sklepach internetowych. Takie pieczone donaty w smaku nie przypominają jednak tych tradycyjnych, porównywałabym je ze smakiem pieczonych gofrów, ale mi to nie przeszkadza. Są smaczne i dużo lżejsze – doskonałe jako deser np. dla naszych dzieci. Możemy wierzch wzbogacić o kolorowy lukier, czekoladę lub kolorowe posypki.

Donaty z maszynki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -260 g mąki pszennej
  • -100 g cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 szklanka mleka (250 ml)
  • -3 jajka
  • -1/4 szklanki oleju (60 ml)
  • Dodatkowo:
  • -lukier lub czekolada do polania
  • -opcjonalnie kolorowa posypka

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie maszynkę na donaty rozgrzewamy, nalewamy małe porcje ciasta za pomocą łyżki i pieczemy donaty na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od urządzenia (u mnie zajęło to około 3-4 minuty).

Po upieczeniu dekorujemy wg uznania.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    piegusek
    25 lutego 2017 at 18:49

    jakie śliczne, kolorowe

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type