Desery

Bajaderki

To mini wersja bajaderek sprzedawanych w cukierniach. Miękkie kuleczki z bakaliami, które mogą za każdym razem smakować inaczej a to zależy od użytych ciast. Bajaderki powstają z ciastek, reszty ciast a nawet upieczonych zakalców, z którymi nie ma co zrobić 🙂 Bardzo smaczne, znikają w mgnieniu oka. Polecam.

bajaderkibajaderki2

Bajaderki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 25

Składniki

  • - około 800 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • -pół szklanki mleka
  • -pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • -1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
  • -pół kostki masła (125 g)
  • -olejek rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
  • -4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
  • -3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • Do obtoczenia:
  • -wiórki kokosowe lub posiekane orzechy
  • -polewa czekoladowa (u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Przygotowanie

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć (część zostawić w większych kawałkach), wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Mleko, masło i kakao zagotowujemy razem. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie.

Wszystko ugnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w wiórkach lub orzechach. Odstawić do stężenia.

Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Smacznego 🙂

Ja robiłam z połowy przepisu, ponieważ ilość bajaderek, która wychodzi z całej porcji wychodzi baaardzo duża.

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    24 czerwca 2014 at 07:31

    Lubię to!!

    • Reply
      Marta
      26 czerwca 2014 at 13:52

      Ja również 🙂 ale mój mąż jeszcze bardziej 😀

  • Reply
    Antenka
    24 czerwca 2014 at 08:04

    smak mojego dzieciństwa;) nie wyszłam z cukierni bez bajaderki/ziemniaczka:D

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.