Pączki
Chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy 🙂 To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed.
Pączki
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg mąki pszennej
- -50 g świeżych drożdży
- -100 g cukru
- -500 ml mleka
- -6 żółtek
- -1 całe jajko
- -6 łyżek oleju lub 100 g masła
- -łyżka cukru wanilinowego
- -40 ml spirytusu
- -sok i skórka otarta z 1 cytryny
- -pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- -tłuszcz do smażenia
- -dżem lub marmolada do nadziania
- -lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 2 - 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)
Przygotowanie
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (poza tłuszczem), dodajemy go pod koniec wyrabiania. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformowane w kulę wkładamy do dużej miski, posypanej w środku mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką blat i krótko wyrabiamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki o wadze około 60 g.
Jeżeli chcemy nadziać pączki przed pieczeniem, należy każdą kulkę spłaszczyć, a w sam środek nałożyć łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Delikatnie uformować kulki i odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 20 minut); pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Ja osobiście wolę nadziewać pączki bezpośrednio po upieczeniu za pomocą szprycy.
Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175 z obu stron, na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniczku.
Jeżeli nie nadzialiśmy pączków przed upieczeniem to robimy to zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe.
Upieczone pączki dekorujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową (opcjonalnie).
Smacznego 🙂
Notatki
Jeżeli nie przepadacie za pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu to polecam przepis na równie pyszne pączki z piekarnikaPączki podałam na cudnych talerzach ceramicznych od m.krasnakornak, które są unikalne i ręcznie robione. Polecam!! 🙂
2 komentarze
Daria
16 lutego 2017 at 20:37Mniam! Pączki lubię ale ze względu na ich wysoką kaloryczność nie zajadam się nimi. Niemniej jednak przy okazji najbliższego Tłustego Czwartku nie odmówię sobie chociaż jednego 🙂 Twoje wyglądają przepysznie. Dzięki za przepis
piegusek
17 lutego 2017 at 22:35oj będę jutro smażyć! ?