Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze 🙂 Klopsiki to nic innego jak mini kotleciki, robione podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W tej wersji są bardziej miękkie i delikatne. Podałam je z pysznym dżemem z borówki i pieczonymi ziemniaczkami 🙂
Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami
Drukuj przepisSkładniki
- Kotleciki:
- -1 szklanka dokładnie rozdrobnionego chleba
- -3 i 1/3 szklanki bulionu (ja użyłam wody z 2 łyżkami sosu sojowego i 1/3 kostki mięsnej winiary)
- -1 duża bardzo drobno posiekana cebula
- -400 g drobno zmielonej piersi z kurczaka
- -400 g drobno zmielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
- -3 jajka
- -1 płaska łyżka soli (lub mniej, w zależności od tego jak słony jest bulion)
- -1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- -1,5 łyżeczki cukru
- -1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- -1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- -3 łyżki mąki
- -2-3 łyżki śmietanki kremowej 18%
- Pieczone ziemniaczki:
- -1,5- 2 kg ziemniaków
- -sól, przyprawa do ziemniaków
- -oliwa z oliwek lub olej
- -1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- -oregano
- Dodatkowo:
- -do podania: dżem z borówki do mięs
Przygotowanie
W dużej misce mieszamy okruszki chleba (około 2 bardzo drobno posiekanych kromek chleba) z 1/3 szklanki przygotowanego bulionu. Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor i przełożyć do miski z chlebem. Dodać mielone mięso (drobiowe i wieprzowe), jajka, sól, pieprz, cukier, zmielone ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę. Nabieramy po łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego), układamy na przygotowanej desce. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami podsmażamy kotleciki z każdej strony na brązowy kolor.
Mąkę mieszamy z 4 łyżkami wody i śmietanką, łączymy z pozostałym bulionem (3 szklanki). Następnie wlewamy do szerokiego garnka i zagotowujemy, dodajemy klopsiki. Przykrywamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut do momentu aż klopsiki będą ugotowane.
Pieczone ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, odparowujemy i przekładamy na płaską blaszkę w której będziemy piec ziemniaki. Posypujemy solą, przyprawą do ziemniaków, oregano. Dodajemy czosnek, olej lub oliwę i mieszamy całość dłońmi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 45 minut do zrumienienia ( w trakcie pieczenia należy je co jakiś czas przemieszać).
Klopsiki podajemy z ziemniaczkami i borówkami.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia skandynawska 2014
10 komentarzy
Suchy lód
8 listopada 2014 at 15:27Brawa dla autorki bloga ? wszystko pięknie opisane i przedstawione tak że aż chce się skorzystać z przepisów ? dziękuje 🙂
Marzena
8 listopada 2014 at 18:16Martuś świetna propozycja na obiadek 🙂 te kotleciki wyglądają pysznie a podane z borówką muszą smakować wyśmienicie 🙂
beti
9 listopada 2014 at 11:36Fajna propozycja na obiadek 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
9 listopada 2014 at 20:01Taki obiad zjadłabym z prawdziwą przyjemnością 🙂
Ogrodnik
10 listopada 2014 at 09:30Apetyczny obiadek .. mniam 🙂
Małgosia-napiecyku
10 listopada 2014 at 10:40jak dla mnie pycha, cała rodzinka uwielbia takie klopsy 🙂
Marta
11 listopada 2014 at 18:19Moja rodzinka również je uwielbia 🙂 Pyszne są 🙂
Małgosia-napiecyku
10 listopada 2014 at 10:41Cała moja rodzinka uwielbia takie klopsy, pyszny miałaś obiad 🙂
mopswkuchni
10 listopada 2014 at 17:17Uwielbiam te klopsiki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014.
Marta
11 listopada 2014 at 18:20Dziękuje, przepis dodam do akcji 🙂 Pozdrawiam