Naleśniki a’la fast food to połączenie zapiekanki i hot doga w jednym. Parówki zawinięte w naleśniku z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. To taka zdrowsza i domowa wersja a’la fast foodu a zarazem inna odmiana naleśników. Z podanej porcji wychodzi 8 sporych naleśników. Doskonałe na obiad dla dzieci ale również dorosłych.
Naleśniki a'la fast food
Drukuj przepisSkładniki
- Naleśniki:
- -2 - jajka
- -1 szklanka mąki
- -½ szklanki mleka
- -½ szklanki wody gazowanej
- -½ łyżeczki soli
- -masło lub olej do smażenia
- Sos grzybowy:
- -1 łyżka masła
- -1 cebula
- -500 g pieczarek
- -2 łyżki śmietany
- -1 pęczek natki pietruszki
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -8 parówek (dobrej jakości)
- -200 g sera żółtego
Przygotowanie
Naleśniki
Jajka wbić do miski, posolić i roztrzepać ręcznie lub mikserem. Dosypać mąkę, dolać mleko i zmiksować - tak, by powstała gładka masa. Dodać wodę - do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. 20-30 minut (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).
Sos grzybowy:
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić pieczarki i podsmażać, aż zmiękną. Dodać śmietanę, dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie masła lub oleju.*
Parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na lewym i prawym boku naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki - tak, by przykryć parówki. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy środek wyłożyć porcję sosu pieczarkowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się zapiekł. (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty).
* Ja zawsze rozpuszczam w osobnym rondelku małą ilość masła i smaruję pędzelkiem patelnię przed wylaniem ciasta naleśnikowego.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy