Dania obiadowe/ Zapiekanki

Naleśniki a’la fast food

Naleśniki a’la fast food to połączenie zapiekanki i hot doga w jednym. Parówki zawinięte w naleśniku z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. To taka zdrowsza i domowa wersja  a’la fast foodu a zarazem inna odmiana naleśników. Z podanej porcji wychodzi 8 sporych naleśników. Doskonałe na obiad dla dzieci ale również dorosłych.

Naleśniki a'la fast foodNaleśniki a'la fast food

Naleśniki a'la fast food

Drukuj przepis
Czas gotowania: 75

Składniki

  • Naleśniki:
  • -2 - jajka
  • -1 szklanka mąki
  • -½ szklanki mleka
  • -½ szklanki wody gazowanej
  • -½ łyżeczki soli
  • -masło lub olej do smażenia
  • Sos grzybowy:
  • -1 łyżka masła
  • -1 cebula
  • -500 g pieczarek
  • -2 łyżki śmietany
  • -1 pęczek natki pietruszki
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -8 parówek (dobrej jakości)
  • -200 g sera żółtego

Przygotowanie

Naleśniki

Jajka wbić do miski, posolić i roztrzepać ręcznie lub mikserem. Dosypać mąkę, dolać mleko i zmiksować - tak, by powstała gładka masa. Dodać wodę - do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. 20-30 minut (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).

Sos grzybowy:

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić pieczarki i podsmażać, aż zmiękną. Dodać śmietanę, dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie masła lub oleju.*

Parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na lewym i prawym boku naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki - tak, by przykryć parówki. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy środek wyłożyć porcję sosu pieczarkowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się zapiekł. (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty).

* Ja zawsze rozpuszczam w osobnym rondelku małą ilość masła i smaruję pędzelkiem patelnię przed wylaniem ciasta naleśnikowego.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type