Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki/ Śniadania i kolacje

Naleśniki z masłem orzechowym, bananami i nutellą

Przedstawiam Wam moją wariację naleśników na słodko z dodatkiem domowego masła orzechowego, bananów i nutelli. Są słodkie i bardzo smaczne. Polecam jako śniadanie lub podwieczorek dla dzieci jak i rodziców, wszystkim będą smakować bez wyjątku 🙂  Domowe masło orzechowe jest pyszne zarówno do naleśników jak i na  kanapki.

Naleśniki z masłem orzechowym, bananami i nutelląNaleśniki z masłem orzechowym, bananami i nutellą

Naleśniki z masłem orzechowym, bananami i nutellą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • Naleśniki:
  • -1 jajko
  • -pół szklanki mleka
  • -pół szklanki wody gazowanej
  • -szklanka mąki pszennej
  • -szczypta soli
  • Masło orzechowe:
  • -200 g orzeszków ziemnych (prażonych, nie solonych)
  • -szczypta soli
  • -1 łyżeczka miodu
  • Dodatkowo:
  • -2-3 banany
  • -nutella
  • -posiekane orzechy do posypania naleśników, np. włoskie

Przygotowanie

Naleśniki:

Jajka i mleko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dolewamy wodę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min.

W małym rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła. Rozgrzaną patelnię smarujemy pędzelkiem zamoczonym w roztopionym maśle. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy ciasto będzie zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać.

Masło orzechowe:

Orzechy przekładamy do blendera lub malakser i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 15 minut aż uzyskamy kremową i gładką konsystencje. Masło solimy do smaku dodając również miód.

Tak przygotowanym masłem smarujemy naleśniki a resztę możemy przełożyć do słoiczka i przetrzymywać w lodówce do miesiąca. Jeśli po jakimś czasie wydzieli się olej wystarczy całość przemieszać łyżką.

Wykonanie:

Na połowie każdego placka smarujemy cienką warstwę masła orzechowego, układamy na nim plasterki banana. Składamy je w trójkąty. Każdy naleśnik polewamy nutellą i posypujemy posiekanymi orzechami np. włoskimi.

Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    19 listopada 2014 at 11:33

    Marto ale bym zjadła takie naleśniki 🙂 i to teraz 🙂

    • Reply
      Marta
      19 listopada 2014 at 15:48

      Proszę, częstuj się 🙂 Smacznego 🙂

  • Reply
    Aga w kuchni
    20 listopada 2014 at 08:52

    ale bym zjadła na śniadanko 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    20 listopada 2014 at 22:16

    Tymi naleśniki zdecydowanie kupiłaś moje kubki smakowe! 🙂

  • Reply
    Ewa
    2 lipca 2017 at 19:42

    Dziś robiłam- PYSZNE! Polecam przepis.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.