Zrazy wołowe
Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku 🙂 Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny obiad, święta, komunie czy chrzciny.
Zrazy wołowe
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mięsa wołowego (np. udziec, ligawa)
- -6 plastrów wędzonego boczku
- -musztarda
- -2 cebule (pokrojone w piórka)
- -1 duża marchewka (pokrojona w słupki)
- -ogórki kiszone (pokrojone w słupki)
- -sól, pieprz
- -mąka
- -łyżka majeranku
- -ziele angielskie i liście laurowe
Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem pod folią spożywczą (aby nie podziurawić mięsa). Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarowujemy cienką warstwę musztardy, układamy po cienkim plasterku boczku, po kawałku marchewki, ogórka i cebuli.
Mięso zwijamy ściśle w rulon, spinamy wykałaczką. Każdy zraz obtaczamy delikatnie w mące, a następnie podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Przekładamy do głębszego garnka, zalewamy wodą (2 szklanki), dodajemy majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelnię po smażeniu roladek wlewamy odrobinę wody, mieszamy łyżką i przelewamy całość do garnka. Dodajemy również pozostałą cebulę.
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Gdy mięso jest już miękkie, zrazy wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku.
Smacznego 🙂
4 komentarze
piegusek
23 listopada 2016 at 19:10o tak to zdecydowanie swiateczne danie
Kasia Tapenda
23 listopada 2016 at 23:07Idealny obiad. Dodatki akceptuję 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Megly
24 listopada 2016 at 09:38Pyszne. Idealne na sycący posiłek. U mnie w domu są często, zwłaszcza na jakiś uroczystościach rodzinnych. Pozdrowionka serdeczne! 🙂
Marta
25 listopada 2016 at 18:02My też je uwielbiamy 🙂 Pozdrawiam 🙂