Ciastka

Domowe wafelki z masą kakaową

Kakaowe wafelki kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa, kiedy to moja mama przygotowywała je dla nas na deser. My je wprost uwielbialiśmy. Przepis na wafle pochodzi właśnie z jej starego zeszytu z przepisami, z którym chciałabym się z Wami dziś podzielić. Polecam

walfe

Domowe wafelki z masą kakaową

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -200 g masła
  • -pół szklanki mleka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -2 czubate łyżki kakao
  • -1,5 szklanki mleka w proszku
  • Dodatkowo:
  • -paczka suchych wafli

Przygotowanie

Masło, mleko, cukry i kakao przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia (cukier musi się rozpuścić). Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

Gotową masą przekładamy wafle, smarując każdy płat, a następnie dociskając każdą z warstw. Wafle owijamy szczelnie w folię spożywczą i obciążamy (np. książką). Odstawiamy na kilka godzin, a następnie kroimy na kawałki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Megly
    18 listopada 2016 at 10:04

    Nieraz takie robiłam. Oczywiście także w wersji karmelowej, z marmoladką. Super są! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    piegusek
    19 listopada 2016 at 19:54

    bardzo lubię takie wafelki

  • Reply
    amanda-butikzprzepisami
    20 listopada 2016 at 14:56

    Fajnie, że się dzielisz przepisem Mamy 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type