Dzisiejsze danie kierowane jest do miłośników lubiących owoce morza, a mianowicie krewetek. Podałam je na mieszance sałat z dodatkiem ogórka, sera mozzarella, zielonych oliwek oraz suszonych pomidorów. Całość polałam sosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Taka sałatka idealna jest jako przekąska w ciągu dnia.
Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g krewetek koktajlowych
- -2 łyżki masła
- -2 ząbki czosnku
- -mieszanka sałat
- -75 g zielonych oliwek
- -5 pomidorów suszonych
- -1 ogórek szklarniowy
- -kulka sera mozzarella
- Sos:
- -łyżeczka cukru trzcinowego
- -1 łyżka octu balsamicznego
- -1 ząbek czosnku
- -sól, pieprz
- -po łyżeczce bazylii i oregano
- -4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Krewetki oczyszczamy z pancerzyków, jeśli są mrożone przekładamy je do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 minut do rozmrożenia. Następnie odcedzamy je i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, po 30 sekundach dodajemy krewetki. Doprawiamy je pieprzem i smażymy prze około 5 minut do zrumienienia.
Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki, ogórka w pół talarki a ser mozzarella w kostkę.
W misce umieszczamy mieszankę sałat, dodajemy do niej zielone oliwki, suszone pomidory, ogórek, ser mozzarella i krewetki. Całość polewamy sosem i mieszamy.
Sos:
W moździerzu umieszczamy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, cukier, ocet balsamiczny i oliwę. Dokładnie mieszamy.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
18 listopada 2014 at 14:48Sałatka pyszna tylko ja poproszę bez krewetek 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
18 listopada 2014 at 20:22Pyszna propozycja 🙂
Wypisz-Wymaluj
23 listopada 2014 at 15:26Genialnie wygląda! Musi być pyszna, taka w moim stylu.