Pieczony lin z cytryną
Pieczony lin z cytryną, dziś przedstawiam Wam smaczną i zdrową propozycję na lina pieczonego w piekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony przez mojego męża 🙂
Pieczony lin z cytryną
Drukuj przepisSkładniki
- -2 liny
- -2 duże plasterki cytryny lub 4 mniejsze
- -1 łyżka masła
- -natka pietruszki
- -sól, pieprz
- -tymianek, rozmaryn
- -oliwa z oliwek
Przygotowanie
Liny wypatroszyć, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę z zewnątrz i od środka posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy.
W małej miseczce mieszamy miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem.
Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. W każdy kawałek ryby układamy po 1-2 plasterki cytryny oraz po połowie masła ziołowego. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, dowolną surówką.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy