Dania z ryb

Pieczony lin z cytryną

Dziś przedstawiam Wam smaczną i zdrową propozycję na lina pieczonego w piekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony przez mojego męża 🙂

lin_z_cytryna3lin_z_cytryna2lin_z_cytryna

Pieczony lin z cytryną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -2 liny
  • -2 duże plasterki cytryny lub 4 mniejsze
  • -1 łyżka masła
  • -natka pietruszki
  • -sól, pieprz
  • -tymianek, rozmaryn
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

Liny wypatroszyć, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Rybę z zewnątrz i od środka posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy.

W małej miseczce mieszamy miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem.

Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. W każdy kawałek ryby układamy po 1-2 plasterki cytryny oraz po połowie masła ziołowego. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, dowolną surówką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type