Dania z ryb

Pieczony lin z cytryną

Dziś przedstawiam Wam smaczną i zdrową propozycję na lina pieczonego w piekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony przez mojego męża 🙂

lin_z_cytryna3lin_z_cytryna2lin_z_cytryna

Pieczony lin z cytryną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -2 liny
  • -2 duże plasterki cytryny lub 4 mniejsze
  • -1 łyżka masła
  • -natka pietruszki
  • -sól, pieprz
  • -tymianek, rozmaryn
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

Liny wypatroszyć, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Rybę z zewnątrz i od środka posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy.

W małej miseczce mieszamy miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem.

Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. W każdy kawałek ryby układamy po 1-2 plasterki cytryny oraz po połowie masła ziołowego. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, dowolną surówką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Filter by Custom Post Type