Ciastka/ Desery/ Tłusty czwartek

Serowe oponki z sosem malinowym

Serowe oponki z sosem malinowym

Pyszne oponki serowe z sosem malinowym 🙂 Przepis pochodzi z książki: Kuchnia Polska na słodko wg Pawła Małeckiego. Te oponki przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim, które bardzo mi smakowały i postanowiłam zrobić je u siebie w domu. Do ciasta poza mąką pszenną dodajemy trochę mąki pszennej pełnoziarnistej. Mi akurat się skończyła i wymieniłam ją na mąkę orkiszową. Oponki są bardzo smaczne, mięciutkie. Możemy podać je z sosem malinowym lub posypane cukrem pudrem. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Polecam w czasie karnawału 🙂

Serowe oponki z sosem malinowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -275 g twarogu półtłustego
  • -2 jajka
  • -40 g cukru
  • -1 laska wanilii
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -szczypta soli
  • -175 g mąki pszennej
  • -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • -20 g masła
  • -2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • -olej do smażenia
  • -ewentualnie cukier puder do oprószenia
  • Sos malinowy:
  • -250 ml malin
  • -100 ml wody
  • -50 g cukru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -40 ml wody

Przygotowanie

Twaróg mielimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesypujemy obie mąki, dodajemy nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy. Dodajemy do ubitych jajek razem z twarogiem, masłem i spirytusem. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm. Za pomocą foremek o średnicy 7 cm wycinamy krążki. W środku nich wycinamy dziurki (o średnicy 3 cm).

W garnku rozgrzewamy olej i smażmy oponki z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia (w celu odsączenia tłuszczu).

Sos malinowy:

Maliny przekładamy do garneczka, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą. Dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.

Oponki podajemy z sosem malinowym lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Mariusz Kędzior
    13 stycznia 2017 at 00:10

    No i jak tutaj schudnąć. Oponki serowe to jeden z moich przysmaków…. ale inspiracją jest dla mnie ten sosik malinowy. Trzeba spróbować, no nie ma innej opcji. Dziękuję i życzę dalszej pasji w kuchni. Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      13 stycznia 2017 at 10:40

      Polecam 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Megly
    13 stycznia 2017 at 08:43

    Serowe oponki są absolutnie doskonałe! Uwielbiam je od dawna 🙂 Z sosem malinowym jeszcze nigdy nie próbowałam. najczęściej zaraz po wysmażeniu i odsączeniu z tłuszczu prószyłam je cukrem pudrem 🙂
    Pozdrawiam! 🙂

    • Reply
      Marta
      13 stycznia 2017 at 10:39

      Polecam wypróbować z sosem malinowym! 🙂 Mi smakują baaardzo 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type