Sernik z musem malinowym
Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem musu malinowego. Smakuje doskonale. Możemy przygotować go teraz z mrożonych owoców, które zgromadziliśmy latem w zamrażalce 🙂 Przepis zaczerpnęłam z bloga Dorotki. Polecam 🙂
Sernik z musem malinowym
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- -160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- -30 g masła, roztopionego
- Masa serowa:
- -500 g twarogu, zmielonego (może być również twaróg z wiaderka, dobrej jakości)
- -250 ml śmietany kremówki 30 %
- -3 duże jajka
- -3 łyżki mąki pszennej
- -3/4 szklanki cukru
- -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- Mus malinowy:
- -500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- -1 łyżka soku z cytryny
- -100 g cukru
- -14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki)
- -300 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Przygotowanie
Spód:
Ciastka i masło miksujemy w malakserze na mokry piasek. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24-26 cm (sam spód). Wyrównujemy i dobrze ugniatamy łyżką. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
Do miski miksera przekładamy wszystkie składniki, miksujemy tylko do ich połączenia, nie dłużej. Masę serową przelewamy na podpieczony spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Pieczemy przez około 45-50 minut w temp. 150 stopni (lub dłużej). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i wypieczona.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Mus malinowy:
Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier przekładamy do rondelka. Podgrzewamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru, zdejmujemy z palnika. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek ? nie będą potrzebne.
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do jej przykrycia), odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatynę możemy też podgrzać w mikrofali. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmujemy z palnika i dodajemy do ciepłego malinowego puree, dokładnie wymieszać i przestudzić, ale nie możemy dopuścić do stężenia.
W misie miksera ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodajemy przestudzone puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego przelewamy na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy sernik ozdobić malinami.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Magda
19 stycznia 2017 at 07:02Piękny kolorek.
Wygląda pysznie))
Lila
19 stycznia 2017 at 18:58Ale piękny. Chciałabym, żeby mi taki wyszedł.
stewawkuchni
20 lutego 2017 at 14:08Cudowny, też ostatnio robiłam 😉 Idealny na zimowe popołudnie!