Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Cytrynowiec

Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta 🙂

cytrynowiec2
cytrynowiec

Cytrynowiec

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -3/4 szklanki mąki pszennej u mnie z Kłos – Pol
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa cytrynowa:
  • -0,5 szklanki soku z cytryny
  • -1,5 szklanki wody
  • -szklanka cukru
  • -2 budynie śmietankowe
  • -2 żółtka
  • -200 g masła, w temp. pokojowej
  • Cytrynowa pianka:
  • -0,5 l śmietanki 30 %
  • -1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • -1 galaretka cytrynowa
  • -prostokątne herbatniki
  • Poncz:
  • -0,5 szklanki herbaty pomarańczowej, u mnie z Teekanne
  • -łyżeczka cukru
  • -łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.

Masa cytrynowa:

Do garnka wlewamy sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń śmietankowy, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na nasączony biszkopt przekładamy masę cytrynową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki

Poncz:

Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wrzącej wody. Dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem.

Cytrynowa pianka:

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną i płynną galaretkę. Przekładamy na masę budyniową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki. Wstawiamy do lodówki.

1 galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy, lekko tężejącą galaretkę wylewamy na herbatniki, ostawiamy do stężenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    28 lipca 2015 at 11:28

    Wygląda obłędnie 🙂 zdecydowanie moje smaki 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    29 lipca 2015 at 07:38

    Wygląda rewelacyjnie! Musi być pyszne!

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:46

      Jest pyszne i to bardzo 🙂 Ciasto szybko znika z talerza 🙂

  • Reply
    Angelika
    29 lipca 2015 at 23:01

    Uwielbiam ciasta, takie słodko-kwaśne, jak dla mnie to najlepsze połączenie. Dawno nie robiłam takiego ciasta 🙂

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:45

      Ja również uwielbiam słodko – kwaśne połączenia 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type