Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kluski śląskie

Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą 🙂 Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni, do zrumienienia. Polecam.

Kluski śląskie

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Kluski śląskie:
  • -ziemniaki (u mnie około 1,5 kg)
  • -mąka ziemniaczana
  • -2 jajka
  • -sól
  • Mięso:
  • -1 kg wołowiny
  • -3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
  • -2 cebule
  • -2 marchewki
  • -bulion
  • -sól, pieprz
  • -majeranek
  • -słodka papryka
  • -1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -mąka do zagęszczenia

Przygotowanie

Kluski śląskie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie mielimy je w maszynce. Przekładamy do miski. Masę wyrównujemy, dzielimy na 4 równe części. Oddzielamy 1/4 część masy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka, wyjętą część masy ziemniaczanej. Szybko zagniatamy ciasto (nie wyrabiamy za długo bo zacznie się kleić). Odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy a w środku robimy dziurkę. Układamy na desce.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kluski gotujemy partiami przez około 2 minuty.

Mięso:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Smażymy na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju, do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy do garnka z mięsem. Dolewamy bulion, dodajemy również ziele, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości.

Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. W misce mieszamy kwaśną śmietaną z mąką i odrobiną gotującego się bulionu. Dodajemy do garnka, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    31 marca 2015 at 19:11

    Przyznaje się bez bicia, że nigdy ich nie robiłam, jadła może z dwa-trzy razy. Bym musiała w końcu się zabrać i je zrobić 🙂 pysznie wyglądają 🙂

    • Reply
      Marta
      31 marca 2015 at 21:15

      Ja robiłam je pierwszy raz i żałuję, że dopiero teraz. Są pyszne 🙂

  • Reply
    ewa
    31 marca 2015 at 20:33

    takie kluseczki ‘chodzą’ już za mną od miesiąca! pysznie

    • Reply
      Marta
      31 marca 2015 at 21:13

      Za mną też chodziły od dłuższego czasu, postanowiłam je nareszcie zrobić 🙂

  • Reply
    amandaricci-butikzprzepisami
    1 kwietnia 2015 at 15:21

    Cudowne placuszki! 🙂 Jak u Mamy! 🙂

    • Reply
      Marta
      3 kwietnia 2015 at 12:38

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Marcelina
    1 października 2015 at 18:47

    Marta uczy się gotować… Do klusek śląskich nie dodaje się jajek.

    • Reply
      Marta
      1 października 2015 at 22:20

      Marta umie gotować… 🙂 To jest przepis, który ja robię i taki z dodatkiem jajek najlepiej mi smakuje.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type