Dania obiadowe/ Dania z ryb

Paluszki rybne z kaszą bulgur

Pyszne paluszki rybne w chrupiącej panierce. Podane z kaszą bulgur i surówką z kapusty. Są świetnym pomysłem na obiad szczególnie polecanym dla dzieci.
Do mojej potrawy użyłam kaszy bulgur, która stała się moim odkryciem kulinarnym. Dowiedziałam się o niej dzięki sklepowi internetowemu Piątnica, z którym jakiś czas temu nawiązałam współpracę. Kasza bardzo mi smakowała, będę jej używać w swojej kuchni jeszcze nie raz.

Kasza bulgur jest kaszą otrzymywaną z pszenicy durum (twardej). Jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie – znano ją już 4000 tysiące lat temu! Polsce rzadko pojawia się na stołach. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie dodawana jest praktycznie do każdej potrawy. Bulgur jest bardzo pożywny, zawiera dużo białka i błonnika (dwa razy więcej niż brązowy ryż). Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu. Ma mało tłuszczów, ponadto ma niski indeks glikemiczny. Polecana jest dla osób dbających o linię oraz w diecie dzieci.

paluszki_rybne2paluszki_rybne3
paluszki_rybne

Paluszki rybne z kaszą bulgur

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 kg filetów z ryby (ja użyłam dorsza)
  • -sól, pieprz
  • -mąką do obtoczenia
  • -2 jajka
  • -bułka tarta
  • -1,5 szklanki kaszy bulgur (ja użyłam z Piątnicy)
  • -3 szklanki wody
  • -natka pietruszki

Przygotowanie

Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor.

3 szklanki wody zagotowujemy, dodajemy do niej kaszę i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Następnie dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.

Na talerzu układamy paluszki z ryby, kaszę bulgur oraz ulubioną surówkę.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    6 lutego 2015 at 20:00

    Ale mi smaka narobiłas, pycha są paluszki rybne

  • Reply
    Marzena
    6 lutego 2015 at 21:17

    Pyszne danie, kaszę bulgur bardzo lubię, chociaż odkryłam ją całkiem niedawno 🙂 pozdrawiam Martuś 🙂

    • Reply
      Marta
      7 lutego 2015 at 15:51

      Bardzo polubiłam tą kaszę 🙂 Nie dość, że jest bardzo zdrowa to jeszcze bardzo smaczna 🙂 Ja również Cię pozdrawiam 🙂

  • Reply
    na gazie
    6 lutego 2015 at 21:44

    taki domowy obiad 🙂 smacznie 🙂 uwielbiam

    • Reply
      Marta
      7 lutego 2015 at 15:48

      Ja i moja rodzina lubimy takie obiadki 🙂

  • Reply
    Ania
    7 lutego 2015 at 07:54

    Wczoraj na obiad sie takimi zajadalsm – pysznosci

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.