Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Schab pod pierzynką z pora i marchewki

Schab pod pierzynką z pora i marchewki

Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego.

Schab pod pierzynką z pora i marchewki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -10 plastrów schabu
  • -sól, pieprz
  • -ostra papryka
  • -tymianek
  • -przyprawa do mięsa
  • -majonez
  • -2 pory
  • -4 marchewki
  • -vegeta
  • -około pół szklanki bulionu
  • -olej do smażenia
  • -mąka

Przygotowanie

Plastry schabu rozbijamy na kotlety. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i przyprawą do mięsa. Odkładamy do lodówki.

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Por również myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w pół plasterki.

Mięso wyjmujemy z lodówki, każdy kawałek obtaczamy w mące i podsmażamy do zrumienienia na patelni z dodatkiem oleju. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa i smażymy je około 10 minut do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.

Na dużej, prostokątnej blaszce układamy plastry schabu, podlewamy bulionem. Każdy kawałek smarujemy cienką warstwą majonez. Na wierzchu układamy marchewkę z porem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    25 marca 2015 at 18:12

    Moje smaki! Robię podobnie mięsko tylko wkładam go do naczynia żaroodpornego bez obsmażania i na to podduszone warzywa (głównie marchewka, cebula, pieczarki) i smaruję majonezem wymieszanym z keczupem – mięska nie trzeba go w ogóle podlewać, wychodzi mięciutkie, takie duszone w sosie własnym – pychotka

  • Reply
    Marzena
    25 marca 2015 at 21:04

    Jadłam kiedyś podobne u znajomej i bardzo mi smakowało. Twoje danie prezentuje się pysznie 🙂

  • Reply
    Obżarciuch
    25 marca 2015 at 21:33

    schab rewelacyjny 🙂 fajny pomysł na ta pierzynkę 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    26 marca 2015 at 11:18

    Uwielbiam schab, pysznie go podałaś

  • Reply
    Agnieszka
    26 marca 2015 at 13:26

    Wygląda świetnie, muszę taki zrobić.

    • Reply
      Marta
      26 marca 2015 at 20:47

      Polecam 🙂 w ten sam sposób można zrobić pierś z kurczaka,smakuje równie pysznie 🙂

  • Reply
    zjedz_mnie
    27 marca 2015 at 08:45

    Ze mnie żadna wielbicielka tradycyjnego schabowego dlatego Twoja propozycja trafia do mnie 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters