Schab pod pierzynką z pora i marchewki
Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego.
Schab pod pierzynką z pora i marchewki
Drukuj przepisSkładniki
- -10 plastrów schabu
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- -tymianek
- -przyprawa do mięsa
- -majonez
- -2 pory
- -4 marchewki
- -vegeta
- -około pół szklanki bulionu
- -olej do smażenia
- -mąka
Przygotowanie
Plastry schabu rozbijamy na kotlety. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i przyprawą do mięsa. Odkładamy do lodówki.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por również myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w pół plasterki.
Mięso wyjmujemy z lodówki, każdy kawałek obtaczamy w mące i podsmażamy do zrumienienia na patelni z dodatkiem oleju. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa i smażymy je około 10 minut do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Na dużej, prostokątnej blaszce układamy plastry schabu, podlewamy bulionem. Każdy kawałek smarujemy cienką warstwą majonez. Na wierzchu układamy marchewkę z porem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Podajemy.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
25 marca 2015 at 18:12Moje smaki! Robię podobnie mięsko tylko wkładam go do naczynia żaroodpornego bez obsmażania i na to podduszone warzywa (głównie marchewka, cebula, pieczarki) i smaruję majonezem wymieszanym z keczupem – mięska nie trzeba go w ogóle podlewać, wychodzi mięciutkie, takie duszone w sosie własnym – pychotka
Ania - Kto ugości moich gości?
25 marca 2015 at 18:13A zapomniałam – piekę je koniecznie pod przykryciem
Marzena
25 marca 2015 at 21:04Jadłam kiedyś podobne u znajomej i bardzo mi smakowało. Twoje danie prezentuje się pysznie 🙂
Obżarciuch
25 marca 2015 at 21:33schab rewelacyjny 🙂 fajny pomysł na ta pierzynkę 🙂 Pozdrawiam!
z majeczką w kuchni
26 marca 2015 at 11:18Uwielbiam schab, pysznie go podałaś
Marta
26 marca 2015 at 20:47Dziękuje 🙂
Agnieszka
26 marca 2015 at 13:26Wygląda świetnie, muszę taki zrobić.
Marta
26 marca 2015 at 20:47Polecam 🙂 w ten sam sposób można zrobić pierś z kurczaka,smakuje równie pysznie 🙂
zjedz_mnie
27 marca 2015 at 08:45Ze mnie żadna wielbicielka tradycyjnego schabowego dlatego Twoja propozycja trafia do mnie 🙂