Obiad bez mięsa wcale nie musi być nudny! 🙂 Dla potwierdzenia polecam Wam moją bardzo smaczną propozycję, kotlety sojowe z żółtym serem z mieszanką warzyw na patelnie. Polecam wypróbować nawet tym co dotychczas nie smakowały w tradycyjnej wersji 🙂
Kotlety sojowe z warzywami po włosku
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie kotletów sojowych
- -vegeta, sól, 2 liście laurowe, 2 ziarenka pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- -ząbek czosnku
- -2 jajka
- -1 łyżka mąki pszennej
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -łyżeczka tymianku
- -100 g sera żółtego
- -olej do smażenia
- Dodatkowo:
- -2 opakowania warzyw na patelnie po włosku
Przygotowanie
Do garnka z wodą dodajemy vegetę, sól, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz obrany ząbek czosnku. Zagotowujemy, dodajemy kotlety sojowe, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Kotlety kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich sól, pieprz, vegetę oraz tymianek, 2 jajka oraz obie mąki. Dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser żółty.
Na patelni rozgrzewamy olej, masę nakładamy łyżką, formując placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Warzywa na patelnię smażymy na drugiej patelni do miękkości.
Kotleciki podajemy z gotowymi warzywami.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
24 marca 2015 at 15:06Wspaniała propozycja 🙂 obiadek pyszny i kolorowy 🙂
Marta
25 marca 2015 at 22:44Dziękuję, obiad bardzo nam smakował 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
24 marca 2015 at 15:48Coś dla mnie – lubimy kotlety sojowe ale w panierce już nam się przejadły, następnym razem wypróbuję takie 🙂
Marta
25 marca 2015 at 22:46Polecam wypróbować kotlety sojowe w takiej wersji, są naprawdę bardzo smaczne 🙂