Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Drożdżówki z serem i konfiturą jagodową

Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem i konfiturą jagodową. Wychodzą mięciutkie, puszyste, pachnące jagodami. Doskonałe na podwieczorek z szklanką mleka.

Drożdżówki z serem i konfiturą jagodową

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -szczypta soli
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -25 g świeżych drożdży
  • -3 łyżki miodu
  • -3/4 szklanki mleka
  • -2 jajka
  • -1 żółtko
  • -70 g masła roztopionego i przestudzonego
  • Dodatkowo:
  • -200 g konfitury jagodowej
  • -200 g twarogu
  • -łyżka budyniu waniliowego
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -łyżka miodu

Przygotowanie

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, miód, cukier waniliowy, mleko i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz (wyrabiamy około 15 minut, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z cukrem, miodem i proszkiem budyniowym.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm. Ciasto smarujemy konfiturą jagodową, na wierzchu układamy masę serową.

Zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy ostrym nożem na 12-14 części.

Układamy na dużej blaszce z piekarnika (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut.

Studzimy.

Lekko ciepłe bułeczki można polukrować.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    23 marca 2015 at 17:15

    Ale smakowite! Mogę jedną?? 🙂

    • Reply
      Marta
      25 marca 2015 at 22:26

      Pewnie, częstuj się 🙂

    • Reply
      Marta
      25 marca 2015 at 22:27

      Oczywiście, częstuj się 🙂

  • Reply
    Marzena
    23 marca 2015 at 19:33

    Ale wspaniałe drożdżóweczki, Martuś podrzuć chociaż jedną 🙂

    • Reply
      Marta
      25 marca 2015 at 22:43

      Marzenko, dla ciebie mogę podrzucić nawet dwie 🙂

  • Reply
    Z Majeczką w kuchni
    23 marca 2015 at 20:30

    Pyszne buleczki, zapachniało mi ciepłym latem

  • Reply
    Agnieszka
    24 marca 2015 at 10:37

    Piękne drożdżówki. Bardzo takie lubię 🙂

  • Reply
    Obżarciuch
    26 marca 2015 at 20:20

    bardzo fajny pomysł na smaczne bułeczki 🙂 chętnie sie poczestuję 🙂

    • Reply
      Marta
      26 marca 2015 at 20:51

      Dziękuje, moja rodzinka bardzo lubi takie bułeczki, dlatego staram się je urozmaicać 🙂

  • Reply
    Karo
    14 grudnia 2019 at 18:26

    Wypróbowałam i polecam! Zamiast konfitury jagodowej użyłam konfitury z czarnej porzeczki. Drożdżówki wyszły bardzo smaczne 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.