Bułki na słodko/ Ciastka/ Domowa Piekarnia

Rogaliki zatapiane

W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki zatapiane, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików.  Polecam 🙂

Rogaliki zatapiane

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -1 kg mąki
  • -1 kostka drożdży (100 g)
  • -4 łyżki cukru
  • -2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • -2 kostki masła lub margaryny (400 g)
  • -4 jajka
  • Dodatkowo:
  • -marmolada z owocami, powidła śliwkowe lub inny dżem

Przygotowanie

Składniki muszą być w temp. pokojowej.

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę śmietany, rozpuszczone i przestudzone masło oraz jajka. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Uformowaną kulę owijamy w bawełnianą ścierkę lub torebkę foliową, pozostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie ciasta (ale szczelnie aby woda nie dostała się do wewnątrz). Owiniętą kulę wkładamy do miski z zimną wodą (ciasto musi być całkowicie zanurzone w wodzie). Gdy ciasto wypłynie (trwa to około 30 minut), wyjmujemy je i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, dzielimy na trójkąty, smarujemy dżemem i zwijamy.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    10 marca 2015 at 06:18

    Pyszne rogaliki. Też takie robię. A Rogalomania jest cudowna 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2015 at 21:24

      To prawda, dla mnie Rogalomania jest rewelacyjna 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    10 marca 2015 at 08:13

    Podkradam kilka rogalików, są pyszne 😀

    • Reply
      Marta
      10 marca 2015 at 21:17

      Proszę się częstować 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    10 marca 2015 at 16:35

    Fantastyczne! 🙂 I ta rogalomania bardzo mi się podoba

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    10 marca 2015 at 22:30

    Swietne rogaliki, chyba wypróbuje przepis

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.