W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki zatapiane, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Polecam 🙂
Rogaliki zatapiane
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg mąki
- -1 kostka drożdży (100 g)
- -4 łyżki cukru
- -2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
- -2 kostki masła lub margaryny (400 g)
- -4 jajka
- Dodatkowo:
- -marmolada z owocami, powidła śliwkowe lub inny dżem
Przygotowanie
Składniki muszą być w temp. pokojowej.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę śmietany, rozpuszczone i przestudzone masło oraz jajka. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Uformowaną kulę owijamy w bawełnianą ścierkę lub torebkę foliową, pozostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie ciasta (ale szczelnie aby woda nie dostała się do wewnątrz). Owiniętą kulę wkładamy do miski z zimną wodą (ciasto musi być całkowicie zanurzone w wodzie). Gdy ciasto wypłynie (trwa to około 30 minut), wyjmujemy je i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, dzielimy na trójkąty, smarujemy dżemem i zwijamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
10 marca 2015 at 06:18Pyszne rogaliki. Też takie robię. A Rogalomania jest cudowna 🙂
Marta
10 marca 2015 at 21:24To prawda, dla mnie Rogalomania jest rewelacyjna 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
10 marca 2015 at 08:13Podkradam kilka rogalików, są pyszne 😀
Marta
10 marca 2015 at 21:17Proszę się częstować 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
10 marca 2015 at 16:35Fantastyczne! 🙂 I ta rogalomania bardzo mi się podoba
z majeczką w kuchni
10 marca 2015 at 22:30Swietne rogaliki, chyba wypróbuje przepis