Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować. Zupa wyszła bardzo smaczna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami i kleksem z glassy sojowej. Dynię z wszystkimi dodatkami upiekłam w piekarniku, później tylko ją zmiksowałam i podałam gorącą. Przepis z małymi zmianami zaczerpnęłam od Magdy Gessler.
Zupa dyniowa
Drukuj przepisSkładniki
- -1 dynia (o wadze około 3- 3,5 kg)
- -2 duże cebule
- -2 ząbki czosnku
- -200 g sera żółtego
- -1 l bulionu warzywnego
- -1 szklanka śmietanki
- -sól, pieprz
- -1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- -kilka kromek chleba
- -łyżka oliwy
- -sól, papryka ostra,
- -glassa sojowa Ponti
Przygotowanie
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w większą kostkę. W dużym prostokątnym naczyniu układamy połowę dyni, posiekaną cebulę i czosnek. Posypujemy startym serem i wykładamy resztę dyni. Całość zalewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę (do miękkości). Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Grzanki:
Kromki chleba kroimy w równą kostkę (skórkę wcześniej odkrawamy). Przekładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy delikatnie solą oraz papryką ostrą. Mieszamy ręką do połączenia się wszystkich składników. Suchą patelnię rozgrzewamy, wrzucamy na nią grzanki i smażymy na złoty kolor.
Gorącą zupę przelewamy do miski, polewamy glassą sojową i posypujemy grzankami. Podajemy.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy