Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym, miechunką i ryżem

Tydzień temu otrzymałam wielką paczkę z produktami od Uncle Ben’s a wraz z nią zaproszenie do wyzwania w kuchni i przygotowania dania z ryżem od samego Joseph Seeletso. A więc zaRyżykowałam i przygotowałam pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym z miechunką i ryżem basmati. Powiem tylko jedno – danie wyszło przeeepyszne wręcz idealne. Koniecznie wypróbujcie w swojej kuchni! 🙂

kurczak_sospomaranczowykurczak_sospomaranczowy2

Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym, miechunką i ryżem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • Pierś z kurczaka:
  • -2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • -sól, pieprz
  • -łyżka musztardy
  • -łyżeczka miodu
  • -ostra papryka
  • -łyżka oliwy lub oleju
  • Sos pomarańczowy z miechunką:
  • -1 łyżka masła
  • -1 pomarańcza
  • -2 łyżki konfitury z pomarańczy
  • -1/3 szklanki białego wina
  • -garść miechunki (ewentualnie żurawiny)
  • -łyżeczka imbiru (marynowanego lub świeżego), startego na tarce lub drobno posiekanego
  • -2 łyżki sosu sojowego
  • -łyżeczka miodu
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -torebka ryżu basmati (100 g), u mnie od Uncle Ben's
  • -posiekana kolendra

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy. W misce mieszamy musztardę, miód, oliwę i przyprawy. Mięso przekładamy do miski, dokładnie zanurzamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

W między czasie pomarańczę myjemy i obieramy. Wykrawamy cząstki (filety) między błonami. Kroimy je w kostkę, odkładamy.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażmy na niej pierś z każdej strony na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywkę i smażymy mięso przez 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę masła. Wrzucamy na nią cząstki pomarańczy, konfiturę pomarańczową i miechunkę. Mieszamy a po chwili wlewamy wino. Odparowujemy, dodajemy imbir, miód i sos sojowy. Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażmy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Układamy na talerzu razem z piersią z kurczaka i sosem. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Megly
    29 kwietnia 2016 at 15:58

    Ale, żeby ze zwykłej piersi z kurczaka zrobić takie wytworne danie – super! Dla chcącego nic trudnego! Sos pomarańczowy musi być świetny w smaku. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    joasia.kucharska
    10 maja 2016 at 08:04

    Wygląda obłędnie! Mam pytanie odnośnie tego, gdzie mogę dostać miechunkę?

  • Reply
    joasia.kucharska
    10 maja 2016 at 08:06

    Świetny przepis ! na pewno wypróbuję 🙂

    • Reply
      Marta
      14 maja 2016 at 21:39

      Szczerze polecam!! 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type