Rolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki. Smakuje pysznie. Polecam na co dzień jak i od święta 🙂
Rolada z indyka
Drukuj przepisSkładniki
- -pierś z kurczaka (około 1 kg)
- -oliwa z suszonych pomidorów
- -sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka papryka
- -łyżka masła
- -400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- -4 ząbki czosnku
- -150 g sera feta
- -kilka suszonych pomidorów
- -opakowanie szynki serrano, prosciutto czy szwarcwaldzkiej (może być również wędzony boczek w plastrach)
Przygotowanie
Filet z indyka układamy na desce, z dwóch stron przykrywamy go folią. Rozbijamy tłuczkiem na cieńszy filet (na kształt prostokąta). Smarujemy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy przyprawami. Odkładamy.
Nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody (wcześniej możemy go lekko posiekać). Przekładamy do miski, dodajemy rozdrobniony ser feta, pieprz i dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Na przygotowany filet wykładamy nadzienie wzdłuż dłuższego boku. Na wierchu układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Zwijamy ściśle w roladę. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki).
Roladę układamy na blaszce, wierzch polewamy odrobiną oliwy z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Ania
3 stycznia 2015 at 13:59Ażmi w brzuchu zaburczało 🙂 Fantastyczne są takie rolady :*
Małgosia-napiecyku
3 stycznia 2015 at 17:53Poproszę trzy solidne plasterki na jutrzejszy obiad 🙂
Marta
3 stycznia 2015 at 23:24Proszę, częstuj się 🙂 starczy dla wszystkich 🙂
Marzena
3 stycznia 2015 at 19:24Martuś zapisuje sobie przepis, roladka wygląda bardzo apetycznie 🙂
Marta
3 stycznia 2015 at 23:22Polecam 🙂 Jest naprawdę bardzo smaczna 🙂 Jestem pewna, że ci posmakuje 🙂
maryna
4 stycznia 2015 at 08:07Zapowiada się smacznie
Ola in the kitchen
5 stycznia 2015 at 10:59Wygląda bardzo apetycznie 😀 Mniam…
domowacukierniaewy.blox.pl
6 stycznia 2015 at 00:34Jak pysznie nafaszerowane mięsko 🙂 Bajka!