Dania mięsne/ Dania obiadowe

Schab w sosie barbecue z jabłkami

Schab w sosie barbecue z jabłkami i cebulką to bardzo smaczne danie, a dodatek sosu barbecue fajnie podkreśla smak całego dania. Takie mięso to świetny pomysł na obiad lub wędlinę na kanapki 🙂

Schab w sosie barbecue z jabłkami

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 kg schabu
  • -2 łyżki majeranku
  • -sól, pieprz
  • -3 -4 łyżki sosu barbecue
  • -pół szklanki czerwonego wina
  • -3 cebule
  • -6 jabłek

Przygotowanie

Schab myjemy, osuszamy. Nacieramy majerankiem, solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodporny. Wierzch smarujemy sosem babecue. Cebulę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Dodajemy na patelnię, mieszamy i wykładamy na blaszkę ze schabem. Całość podlewamy winem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    18 sierpnia 2015 at 19:08

    Pyszny pomysł. Ten sos jest pyszny 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    18 sierpnia 2015 at 20:35

    Świetnie to wymysliłaś, super pomysł na mięso

    • Reply
      Marta
      24 sierpnia 2015 at 21:18

      Dzięki, mięso wyszło wyjątkowo pyszne 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    19 sierpnia 2015 at 09:44

    Fantastyczne mięsko!

  • Reply
    Marta
    19 sierpnia 2015 at 17:45

    Świetnie się prezentuje, chętnie wprosiłaby się na takie mięsko 😉

    • Reply
      Marta
      24 sierpnia 2015 at 21:31

      Zapraszam 🙂

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    20 sierpnia 2015 at 08:43

    Od jakiegoś czasu marzy mi się pieczony schab, więc jak już wrócę do domu i będę miała dostęp do piekarnika to upiekę 🙂

  • Reply
    Piotr
    20 sierpnia 2015 at 20:29

    Wygląda tak pysznie, że mam ochotę pochłonąć cały ten kawałek 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    20 sierpnia 2015 at 22:11

    Dla mnie bomba 🙂

  • Reply
    Kasia
    18 sierpnia 2018 at 12:57

    właśnie piekę tylko nie wiem czy przykryć to mięso w naczyniu czy otwarte ma być??

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2018 at 13:23

      Można przykryć.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters