Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami

Ostatnio dostałam od mojej mamy spory woreczek grzybów. Długo nie mogłam zdecydować się co z nich zrobić. Do głowy wpadł mi pomysł wykorzystania ich jako farszu na pierogi z dodatkiem kaszy jęczmiennej. To był strzał w 10 ponieważ pierogi wyszły wyśmienite. Ich smak podbił podniebienia moich domowników. Należy jednak pamiętać aby dobrze je doprawić aby nie wyszły mdłe w smaku. Z podanego przepisu wyszło mi około 90 pierogów, które rozeszły się w mgnieniu oka. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem 🙂

pierogi3pierogi2pierogi

Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Farsz:
  • -2 torebki kaszy jęczmiennej (200 g)
  • -około 600 g grzybów, ugotowanych
  • -2 łyżki masła
  • -3 cebule
  • -sól, pieprz
  • -domowa vegeta
  • -tymianek
  • -majeranek
  • Ciasto na pierogi:
  • -800 g mąki pszennej
  • -około 3 szklanki naturalnej maślanki
  • -sól
  • Dodatkowo:
  • -podsmażona cebulka do polania

Przygotowanie

Farsz:

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzamy i studzimy.

Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę.

Na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, tymianek i majeranek (pieprzu dodajemy sporo aby farsz miał wyrazisty smak). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto na pierogi:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i maślankę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej maślanki bądź mąki aby uzyskać idealne ciasto).

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy dobrze brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Podajemy z cebulą podsmażoną na maśle.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    15 marca 2015 at 20:27

    Jadłam kiedyś w restauracji, pamiętam, że bardzo mi smakowały. Super je zrobiłaś 🙂

    • Reply
      Marta
      16 marca 2015 at 19:11

      Dziękuje 🙂 Pierogi okazały się rewelacyjne w smaku 🙂

  • Reply
    cookiemonster
    16 marca 2015 at 09:30

    Jakie pyszności ! 🙂
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Reply
      Marta
      16 marca 2015 at 19:13

      Dziękuje za zaproszenie 🙂 Postaram się wziąć udział w twoim konkursie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    16 marca 2015 at 12:04

    pierogi wyglądają apetycznie i chętnie skusiłabym się na taki obiad.

    • Reply
      Marta
      16 marca 2015 at 19:14

      Dzięki 🙂 ich smak nas oczarował 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    16 marca 2015 at 13:21

    Domowe pierożki zawsze w cenie, szczególnie z takim pysznym farszem 🙂

  • Reply
    Aga
    3 sierpnia 2015 at 13:00

    Pierogi wyśmienite, ciasto delikatne a farsz troszkę zmodyfikowałam pod rodzinkę(marchewka, nać pietruszki i gotowana pierś z kurczaka zamiast grzybów) na święta będą na pewno z grzybami :)Pozdrawiam

  • Reply
    Agata
    7 listopada 2019 at 23:52

    Połączenie kaszy i grzybów jest pyszne, ale zastanawiam się nad tymi proporcjami. Na pewno więcej grzybów niż kaszy? Pozdrawiam

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.