Boże Narodzenie/ Dania obiadowe/ Zupy

Barszcz czerwony

Pyszna i sycąca zupa. Z dużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków. W moim domu często gości na stole.

barszcz

Barszcz czerwony

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -ćwiartka z kurczaka
  • -około 3 litry wody
  • -łyżka domowej vegety
  • -4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • -4 liście laurowe
  • -sól
  • -3 marchewki
  • -2 pietruszki
  • -pół selera
  • -8-10 buraków (zależy od wielkości)
  • -6 ziemniaków
  • -2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • -pieprz
  • -łyżka majeranku

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry) i zagotowujemy. Dodajemy vegetę, liście laurowe, ziele angielskie , ziarenka pieprzu, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy seler i buraczki starte na tarce o dużych oczkach (część buraczków możemy pokroić w kostkę). Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka, kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do zupy.

W misce mieszamy śmietanę z dodatkiem gorącego wywaru (aby śmietana się nie zważyła). Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    16 marca 2015 at 13:56

    Nie przepadam za czystym barszczem czerwonym a taki to rewelacja!

    • Reply
      Marta
      16 marca 2015 at 19:14

      W takim wydaniu lubię go najbardziej 🙂

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    17 marca 2015 at 12:00

    A ja lubię barszcz w każdej postaci, Twój jak najbardziej dla mnie…..mniam 🙂

  • Reply
    iza
    17 marca 2015 at 22:39

    zrobiony! tylko jakos taki malo barszczowy, jakies propozycje co mozna dorzucic zeby poprawic smak?

    • Reply
      Marta
      18 marca 2015 at 13:03

      A były dane duże buraki? Ja zawsze daję 8 dużych. Aby poprawić smak można dodać trochę koncentratu buraczanego.

  • Reply
    becik
    7 czerwca 2015 at 19:24

    A octu nie trzeba ? Co by kolor nie wybrał?

    • Reply
      Marta
      7 czerwca 2015 at 22:09

      Ja nie dodaję octu do zupy. Jeśli chcesz to możesz dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. U mnie kolor się nie zmienia 🙂

  • Reply
    becik
    7 czerwca 2015 at 19:25

    Wyblakł

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type