Pyszna i sycąca zupa. Z dużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków. W moim domu często gości na stole.
Barszcz czerwony
Drukuj przepisSkładniki
- -ćwiartka z kurczaka
- -około 3 litry wody
- -łyżka domowej vegety
- -4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- -4 liście laurowe
- -sól
- -3 marchewki
- -2 pietruszki
- -pół selera
- -8-10 buraków (zależy od wielkości)
- -6 ziemniaków
- -2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- -pieprz
- -łyżka majeranku
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry) i zagotowujemy. Dodajemy vegetę, liście laurowe, ziele angielskie , ziarenka pieprzu, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy seler i buraczki starte na tarce o dużych oczkach (część buraczków możemy pokroić w kostkę). Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka, kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do zupy.
W misce mieszamy śmietanę z dodatkiem gorącego wywaru (aby śmietana się nie zważyła). Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
16 marca 2015 at 13:56Nie przepadam za czystym barszczem czerwonym a taki to rewelacja!
Marta
16 marca 2015 at 19:14W takim wydaniu lubię go najbardziej 🙂
Małgosia napiecyku
17 marca 2015 at 12:00A ja lubię barszcz w każdej postaci, Twój jak najbardziej dla mnie…..mniam 🙂
iza
17 marca 2015 at 22:39zrobiony! tylko jakos taki malo barszczowy, jakies propozycje co mozna dorzucic zeby poprawic smak?
Marta
18 marca 2015 at 13:03A były dane duże buraki? Ja zawsze daję 8 dużych. Aby poprawić smak można dodać trochę koncentratu buraczanego.
becik
7 czerwca 2015 at 19:24A octu nie trzeba ? Co by kolor nie wybrał?
Marta
7 czerwca 2015 at 22:09Ja nie dodaję octu do zupy. Jeśli chcesz to możesz dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. U mnie kolor się nie zmienia 🙂
becik
7 czerwca 2015 at 19:25Wyblakł