Sałatki

Glazurowana marchewka z sezamem

Glazurowana marchewka w miodzie jest smacznym dodatkiem do obiadu, może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Słodycz marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂


Glazurowana marchewka z sezamem

Drukuj przepis

Składniki

  • -około 1 kg marchewki
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki miodu
  • -2-3 łyżki masła
  • -2 łyżki octu balsamicznego
  • - sezam

Przygotowanie

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (nie za długo aby marchewka nie była zbyt miękka). Odcedzamy i odkładamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy. Dodajemy marchewkę, doprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy ocet balsamiczny i sezam. Mieszamy.

Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    16 marca 2015 at 20:54

    Wspaniała marcheweczka, musi być pyszna 🙂

  • Reply
    Marta
    17 marca 2015 at 07:27

    Wspaniały przepis, bardzo lubię taką marchewkę <3

  • Reply
    Agnieszka
    17 marca 2015 at 12:35

    Taka marchewka jest pyszna i jaka ładna:)

  • Reply
    Dagmara
    28 marca 2015 at 19:37

    Polecam! Marchewka rewelacja, goście byli zachwyceni!

  • Reply
    Dagmara
    28 marca 2015 at 19:38

    Polecam. Marchewka rewelacja. Goście byli zachwyceni!

  • Reply
    ANIA
    10 lutego 2019 at 17:08

    Rewelacyjny przepis!!! Na pewno nie raz zagości na moim stole

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.