Glazurowana marchewka w miodzie jest smacznym dodatkiem do obiadu, może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Słodycz marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂
Glazurowana marchewka z sezamem
Drukuj przepisSkładniki
- -około 1 kg marchewki
- -sól, pieprz
- -2 łyżki miodu
- -2-3 łyżki masła
- -2 łyżki octu balsamicznego
- - sezam
Przygotowanie
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (nie za długo aby marchewka nie była zbyt miękka). Odcedzamy i odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy. Dodajemy marchewkę, doprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy ocet balsamiczny i sezam. Mieszamy.
Podajemy jako dodatek do obiadu.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
16 marca 2015 at 20:54Wspaniała marcheweczka, musi być pyszna 🙂
Marta
17 marca 2015 at 07:27Wspaniały przepis, bardzo lubię taką marchewkę <3
Agnieszka
17 marca 2015 at 12:35Taka marchewka jest pyszna i jaka ładna:)
Dagmara
28 marca 2015 at 19:37Polecam! Marchewka rewelacja, goście byli zachwyceni!
Dagmara
28 marca 2015 at 19:38Polecam. Marchewka rewelacja. Goście byli zachwyceni!
ANIA
10 lutego 2019 at 17:08Rewelacyjny przepis!!! Na pewno nie raz zagości na moim stole