Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski/ Zapiekanki

Tarta z brokułami i szynką

Przepis na szybki a zarazem bardzo smaczny pomysł na obiad czy kolację. Tarta na kruchym cieście z dodatkiem brokuła, szynki, papryki i pomidorków koktajlowych. Całość zalałam masą jajeczno – śmietanową z dodatkiem żółtego sera. Taka tarta to świetny pomysł na obiad dla „niejadków”, jest zdrowa i pysznie smakuje.

tarta2tarta2

Tarta z brokułami i szynką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -250 g mąki pszennej
  • -125 g masła lub margaryny
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -1 żółtko
  • -1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Dodatki:
  • -1 brokuł
  • -150 g szynki
  • -garść pomidorów koktajlowych
  • -pół papryki
  • -100 g żółtego sera
  • -3 jajka
  • -100 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • -łyżka ziół prowansalskich
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia.

Dodatki:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty (do miękkości). Odcedzamy i studzimy.

Szynkę kroimy w paseczki, paprykę w kostkę. Pomidorki kroimy na pół.

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nim różyczki brokuła, szynkę, paprykę i pomidory koktajlowe.

Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno- śmietanową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Marta
    15 kwietnia 2015 at 13:26

    A ja się zastanawiałam co by tu na obiad 🙂 Dziękuję za pomysł! 😀

    • Reply
      Marta
      16 kwietnia 2015 at 18:38

      Polecam się 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    15 kwietnia 2015 at 13:30

    Bardzo apetyczna! Ja właśnie szukam idealnego ciasta na tartę – Twój zapisuję do wypróbowania 🙂

    • Reply
      Marta
      16 kwietnia 2015 at 22:19

      Polecam, ja zawsze korzystam z tego przepisu na ciasto:)

  • Reply
    napiecyku
    15 kwietnia 2015 at 17:26

    Dawno nie robiłam wytrawnej tarty, Twoja wersja bardzo mi odpowiada….mniam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    16 kwietnia 2015 at 17:17

    Pyszna ta tarta, chętnie bym taką zjadła 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    16 kwietnia 2015 at 19:47

    to musi być pyszne! zamiast szynki na jutro łososia poproszę;)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.