Ciasta/ Ciasta z owocami/ Tarty i ciasta kruche

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem

Ruszył sezon na truskawki i rabarbar, więc nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho 🙂 . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki 🙂

ciacho_truskawkaciasto_rabarbar

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Owoce:
  • -4 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • -1 szklanka cukru
  • -2,5 szklanki owoców mrożonych lub świeżych (ja użyłam truskawek ale można dodać również maliny, wiśnie, porzeczki czarne czy czerwone)
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa serowa:
  • -500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • -1 paczka budyniu waniliowego
  • -1/2 szklanki cukru
  • -200 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
  • Ciasto:
  • -3 szklanki mąki
  • -3/4 szklanka cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • -1/3 łyżeczki soli
  • -180 g masła (zimnego)
  • -2 jajka
  • -1 szklanka jogurtu naturalnego
  • Kruszonka:
  • -1 szklanka mąki
  • -1/2 szklanki cukru
  • -90 g masła (zimnego)

Przygotowanie

Owoce:

Do dużego garnka wkładamy rabarbar (umyty, pokrojony i nieobrany). Podgrzewamy go przez około 5 od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok (ale nie będzie się rozpadał). Dodajemy cukier i gotujemy razem przez około 2 minuty, dodajemy owoce, mieszamy i zagotowujemy.

W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki zimnej wody oraz z kilkoma łyżkami soku z owoców, dodajemy do owoców. Zagotowujemy (na koniec owoce powinny być pokryte gęstym syropem).

Dokładnie studzimy przed wyłożeniem na ser.

Masa serowa:

Ser, budyń i cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.

Kruszonka:

Do miski dodajemy mąkę, cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło, rozcieramy palcami na kruszonkę.

Ciasto:

Prostokątną formę o wymiarach około 25 x 34 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, posiekane na kawałeczki masło, wymieszać. Rozetrzeć palcami masło z mąką na drobną kruszonkę.

W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem, dodać do mąki i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką.

Nieco większą niż połowa część ciasta wyłożyć na spód łyżką i delikatnie wyrównać powierzchnię.

Wyłożyć warstwę serową a na nią warstwę ostudzonych owoców. Na owoce wyłożyć resztę ciasta za pomocą łyżki, posypać kruszoną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec przez około 45 minut na złoty kolor (z wierzchu i od spodu).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    31 maja 2015 at 12:59

    Bardzo fajne ciacho, z rabarbarem uwielbiam 🙂

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:57

      Ja również uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    31 maja 2015 at 13:17

    Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:58

      Muszę powiedzieć, że ciasto jest przepyszne 🙂

  • Reply
    Megly
    1 czerwca 2015 at 07:49

    Takiej propozycji na ciasto z rabarbarem jeszcze nigdzie nie widziałam. Szkoda, że nie zobaczyłam jej wcześniej, bo rabarbarowca mam już za sobą. Co oczywiście nie wyklucza, że nie zrobię go ponownie, tyle, że już w innej wersji, na przykład w takiej odsłonie z truskawkami i serem. Pozdrawiam ciepło 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    1 czerwca 2015 at 16:28

    bardzo pomysłowe! Wszystko co najlepsze, w jednym cieście – sernik, rabarbarowiec i kruchy spód

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type