Kochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej 🙂 Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher, które zrobiłam na Święta. Smakuje identycznie jak znane pralinki Ferrero Rocher, sprzedawane w sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! 🙂 Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta 🙂
Kostka Rocher
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt orzechowo - czekoladowy:
- -8 jajek (białka i żółtka osobno)
- -180 g cukru
- -200 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- -120 g mąki pszennej
- -40 g kakao
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- Krem Rocher:
- -400 g serka mascarpone
- -400 g nutelli
- -70 g czekolady mlecznej roztopionej i przestudzonej
- -pół szklanki drobno posiekanych i podpieczonych orzechów laskowych
- Krem śmietankowy:
- -500 ml śmietany kremówki 30 %
- -100 g serka mascarpone
- -2 płaskie łyżki cukru pudru
- Dodatkowo, do nasączenia:
- -pół szklanki likieru orzechowego
- -1/4 szklanki wody
Przygotowanie
Biszkopt orzechowo - czekoladowy:
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Orzechy mielimy, najlepiej za pomocą blendera. Mieszamy je w miseczce z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao.
W misce miksera ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
Prostokątną formę (około 25 X 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy szpatułką.
Pieczemy w temp. 175 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzn. suchego patyczka). Studzimy w wyłączonych i otwartym piekarniku.
Po dokładnym wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy ostrym nożem na dwa blaty.
Krem Rocher:
W misce umieszczamy serek mascarpone i nutellę. Miksujemy. Dodajemy czekoladę i orzechy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia kremu.
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski, ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder (nie ubijamy kremu zbyt długo aby się nie zważył).
Wykonanie:
W formie w której pieczony był biszkopt umieszczamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go połową ponczu. Nakładamy połowę kremu Rocher, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy cały krem śmietankowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy go pozostałym ponczem. Na wierzch wykładamy pozostały krem Rocher i rozsmarowujemy go równo po całej powierzchni.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego 🙂
19 komentarzy
domowacukierniaewy.blox.pl
29 grudnia 2014 at 00:28Mmm, rewelacja! To ciasto MUSI genialnie smakować 🙂
Marta
29 grudnia 2014 at 16:14To najlepsze ciasto jakie jadłam 🙂 Jest przepyszne 🙂
gin
29 grudnia 2014 at 02:08Mmm, wygląda niesamowicie kusząco, pyszne musiało być 🙂
Marta
29 grudnia 2014 at 16:15Polecam, jest najlepsze! jestem pewna, że posmakuje każdemu!! 🙂
Marzena
29 grudnia 2014 at 16:16Ale cudne ciasto, wygląda pysznie. Z chęcią takie zrobię 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Marta
30 grudnia 2014 at 10:18Polecam:) zrób koniecznie, ciasto jest rewelacyjne w smaku 🙂 Ja również pozdrawiam 🙂
allani_S
29 grudnia 2014 at 21:54CIasto już samym wyglądem mówi – ZJEDZ MNIE 🙂
Napewno je kiedyś zrobię !! Napewno 🙂
Maryna
30 grudnia 2014 at 13:20Martus pyszna kostka, uwielbiam taki rarytas 🙂 zapraszam do mnie…
Marta
3 stycznia 2015 at 23:26Dziękuje 🙂 smacznie u Ciebie 🙂
Małgosia-napiecyku
30 grudnia 2014 at 19:01Cóż tam kalorie, kiedy takie ciacho leży na talerzu…wygląda pysznie i leciutko 🙂
Marta
3 stycznia 2015 at 23:28Ciasto kusi bo smakuje nieziemsko 🙂 w takiej chwili można zapomnieć o kaloriach 🙂
Małgosia-napiecyku
30 grudnia 2014 at 19:03Cóż tam kalorie kiedy takie ciacho leży na talerzu. Wygląda pysznie i leciutko 🙂
kulinarna148
31 grudnia 2014 at 09:15Rewelacyjne ciasto, bardzo lubię te praliny a za ciastem bym oszalała.
Marta
3 stycznia 2015 at 23:29Dziękuje 🙂 Polecam zrobić takie ciacho 🙂 Smakuje jak praliny ze sklepu, a nawet jeszcze bardziej 🙂
anka
23 grudnia 2017 at 14:26Robiłam, niestety biszkopt jest twardy i cienki. Gdzie mogłam popełnić błąd ? składniki wszystkie dałam w takiej propocji jak jest napisane.
Marta
23 grudnia 2017 at 15:40Może białka były zbyt słabo ubite? Nie za długo pani piekła biszkopt?
Justyna
4 października 2018 at 19:40Orzechy laskowe podpiec w piekarniku czy na suchej patelni?
ania_
24 kwietnia 2019 at 07:44robiłam na święta…jest mega:D przepis wydrukowany i schowany do przepisów żeby nie zginął:D Polecam bardzo jest pyszne:)
Sylwia
24 kwietnia 2019 at 22:43Marta, to ciasto jest prze pyyyszne!!! Zrobiłam na Wielkanoc i wyszło super. Mój mąż oszalał na jego punkcie!