Pasty/ Przystawki i przekąski/ Śniadania i kolacje

Pasta z awokado

Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego nie dostaniecie, wystarczy awokado zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie będzie już wystarczająco miękkie 🙂
Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni 🙂

W przepisie użyłam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z firmy Green Spoon. Jest to olej o niepowtarzalnym orzechowym aromacie i smaku. Szczerze polecam! 🙂

pasta_awokadopasta_awokado2

Pasta z awokado

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -1 awokado
  • -łyżeczka soku z cytryny
  • -3 jajka
  • -1 ząbek czosnku
  • -1-2 łyżeczki chrzanu
  • -łyżeczka oleju rzepakowego, u mnie Green Spoon
  • -płaska łyżka majonezu
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Dodajemy drobno starty ząbek czosnku, chrzan, olej, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    2 czerwca 2015 at 14:42

    Pasta wygląda pysznie. A ten olej jest świetny 🙂

    • Reply
      Marta
      4 czerwca 2015 at 19:28

      Dziękuje, olej świetnie komponuje się w takich pastach:)

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    2 czerwca 2015 at 16:11

    Uwielbiam tą pastę! Z takim olejem musi być jeszcze lepsza 🙂

    • Reply
      Marta
      4 czerwca 2015 at 19:29

      Ja również bardzo ją lubię i często przygotowuję 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    2 czerwca 2015 at 21:42

    Świetna pasta 🙂

  • Reply
    Megly
    3 czerwca 2015 at 06:46

    Ja mam tak, że samo awokado mi nieszczególnie pochodzi jeśli chodzi o smaki, ale już we wszelkich innych potrawach z jego udziałem mi nie przeszkadza. A jest bardzo zdrowe, więc warto się o niego pokusić czasami. Chociażby z tego względu. Z wielką chęcią spróbowałabym takiej pasty. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    3 czerwca 2015 at 06:47

    Świetna, lubię takie pasty z awokado też 😉

  • Reply
    mucha123
    6 czerwca 2015 at 09:34

    Pasta pyszna- spałaszowaliśmy dzisiaj na śniadanie:))- mniam, mniam

    • Reply
      Marta
      7 czerwca 2015 at 22:23

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type