Zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw. Doskonała na letni posiłek. Poza sezonem można wykonać ją z mrożonego kalafiora. Pyszna, lekka i niskokaloryczna, w sam raz dla osób dbających o linię.
Zupa kalafiorowa
Drukuj przepisSkładniki
- -1 ćwiartka z kurczaka
- -3 marchewki
- -2 pietruszki
- -kawałek pora
- -1 seler
- -6 niedużych ziemniaków
- -1 kalafior
- -3 ziela angielskie
- -4 ziarenka pieprzu
- -3 liście laurowe
- -1 ząbek czosnku (obrany)
- -natka pietruszki
- -natka selera
- -świeży posiekany koperek
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Do dużego garnka wrzucamy kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, gałązki natki pietruszki i selera. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, zbieramy szumowinę. Wrzucamy ząbek czosnku, obrane, pokrojone w plasterki warzywa (marchewkę, pietruszkę i por) oraz obrany w kawałku seler. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Przekładamy do garnka. Gotujemy wszystko do miękkości. Wyławiamy z garnka gałązki selera, natki pietruszki oraz wyjmujemy mięso. Ugotowany seler rozgniatamy widelcem i przekładamy z powrotem do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koper i natkę pietruszki. Podajemy.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy