Boże Narodzenie/ Sałatki

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową 🙂

Śledzie pod pierzynką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -8 płatow śledziowe
  • -4 duże ziemniaki
  • -4 marchewki
  • -4 buraki
  • -4 jajka
  • -2 cebule
  • -majonez
  • -pieprz

Przygotowanie

Śledzie myjemy, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy kilka godzin. Wyjmujemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku, również do miękkości.

Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa oraz jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W dużej salaterce lub 2 mniejszych układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebula, warstwa majonezu, buraczki, marchewka, warstwa majonezu i jajka. Wstawiamy do lodówki do "przegryzienia się" smaków.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    ania
    21 lutego 2015 at 21:27

    Z buraczkami – pychota !!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.