Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową 🙂
Śledzie pod pierzynką
Drukuj przepisSkładniki
- -8 płatow śledziowe
- -4 duże ziemniaki
- -4 marchewki
- -4 buraki
- -4 jajka
- -2 cebule
- -majonez
- -pieprz
Przygotowanie
Śledzie myjemy, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy kilka godzin. Wyjmujemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku, również do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa oraz jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W dużej salaterce lub 2 mniejszych układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebula, warstwa majonezu, buraczki, marchewka, warstwa majonezu i jajka. Wstawiamy do lodówki do "przegryzienia się" smaków.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
ania
21 lutego 2015 at 21:27Z buraczkami – pychota !!