Domowe wyroby

Ser Koryciński „Swojski” Czesławy Zarzeckiej

 

Dzięki uprzejmości Czesławy Zarzeckiej miałam możliwość skosztowania Sera Korycińskiego. Jest to ser produkowany przez Czesławę Zarzecką, który powstaje z niepasteryzowanego świeżego mleka krowiego, podpuszczki i soli. Jest całkowicie naturalnym produktem bez żadnych sztucznych konserwantów, polepszaczy i barwników. Na wyprodukowanie sera o wadze 3.5 kg potrzeba aż 30 litrów mleka!


Ser występuje z wieloma dodatkami np. z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, orzechami, żurawiną czy chrzanem. Ja wybrałam ser z dodatkiem suszonych pomidorów, bazylii i czosnku. Muszę wam powiedzieć, że ser mi bardzo ale to bardzo posmakował! Spróbowała go moja cała rodzina i im również bardzo smakował 🙂 Ser doskonale pasuje na kanapki ale nie tylko. Można z jego użyciem wyczarować dużo fajnych i smacznych dań. Ja właśnie zrobiłam zapiekankę z warzywami i kurczakiem z dodatkiem sera, który fajnie w niej smakował. Już niedługo ukaże się przepis na tę zapiekankę. Mam w planach jeszcze wiele pomysłów na wykorzystanie Sera Korycińskiego w moich przepisach.

W ofercie można znaleźć 3 odmiany sera, w zależności od okresu leżakowania:
-świeży- dojrzewający od 2 do 4 dni,
-leżakowany- dojrzewający i leżakujący od 5 do 14 dni,
-dojrzały- dojrzewający i leżakujący powyżej 14 dni.

Ser należy przechowywać w suchym i chłodnych miejscu, np. piwnicy lub lodówce. Jeśli będziemy przechowywać go w folii spożywczej, hamujemy proces dojrzewania. Jeśli chcemy aby ser dojrzewał i zmienił smak, należy przechować go bez folii. Ser Koryciński ma ważność nawet do 2 miesięcy, w tym czasie będzie dojrzewać, zmieni swój smak i kolor. Możemy go również zamrozić.

Ser Koryciński Czesławy Zarzeckiej został doceniony przez konsumentów i otrzymał wiele nagród, np. w 2005 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszam was na ich stronę, tam znajdziecie więcej szczegółów 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    29 stycznia 2015 at 06:31

    Uwielbiam ten ser, jest rewelacyjny w smaku 🙂

    • Reply
      Marta
      29 stycznia 2015 at 18:10

      Ja również go uwielbiam 🙂

  • Reply
    Ania
    29 stycznia 2015 at 08:06

    Nie jadlam ale z checis bym spronowala bo sery uwielbiam 😉

    • Reply
      Marta
      29 stycznia 2015 at 18:06

      Polecam kiedyś spróbować bo ser jest naprawdę przepyszny:)

  • Reply
    beti
    30 stycznia 2015 at 12:09

    Nie próbowałam, ale widać, że smaczny 🙂

  • Reply
    Ourban
    27 czerwca 2017 at 14:59

    Ser pyszny

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.