Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski/ Zapiekanki

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i serem Korycińskim

Po otrzymaniu i skosztowaniu Sera Korycińskiego od pani Czesławy Zarzeckiej postanowiłam zrobić z jego użyciem jakieś fajne danie. Wymyśliłam, że zrobię zapiekankę z ciasta francuskiego, warzyw, kurczaka i właśnie tego sera. Zapiekanka wyszła przepyszna i bardzo nam smakowała. Ser super się w niej rozpuścił i fajnie smakował z resztą składników. Polecam Wam zrobienie takiej zapiekanki, jestem pewna, że i wam będzie smakować.

zapiekanka_francuskazapiekanka_francuska2

Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i serem Korycińskim

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -300 g warzyw na patelnię
  • -kawałek piersi z kurczaka
  • -200 g Sera Korycińskiego
  • -2 jajka
  • -5 łyżek kwaśnej śmietany
  • -sól, pieprz do smaku
  • -przyprawa do gyrosa
  • -łyżeczka tymianku, bazylii oregano
  • Dodatkowo:
  • -opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy ją przyprawą do gyrosa, pieprzem i solą. Odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa na patelnię, smażymy 10 minut na nie dużym ogniu. Następnie dodajemy pierś z kurczaka i podsmażamy wszystko przez 2 minuty. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ser kroimy w drobną kostkę. 3 foremki do zapiekania (lub 1 większa do tarty) smarujemy masłem. Następnie wylepiamy ja ciastem francuskim. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na spód foremek wykładamy warzywa z mięsem, wierzch posypujemy serem Korycińskim. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    beti
    30 stycznia 2015 at 12:09

    Pyszności 🙂 Takie zapiekanki są super 🙂

    • Reply
      Marta
      30 stycznia 2015 at 19:19

      To prawda 🙂 Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne 🙂

  • Reply
    Ania
    30 stycznia 2015 at 17:42

    kolejny autorski przepis – wygląda jak z programu kulinarnego 😉
    Super Marta 🙂

    • Reply
      Marta
      30 stycznia 2015 at 19:23

      Dzięki 🙂

  • Reply
    zjedz_mnie
    2 lutego 2015 at 08:41

    Ser koryciński uwielbiam, jednak nie używałam go do zapiekanek. Dzięki za podpowiedź 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type