Wspaniałe, kruche i delikatne ciasteczka z nutką cytrynowego smaku. Wyciskane z specjalnej maszynki do ciastek. Są mega szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć je do maszynki i wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Później zostaje nam już tylko upiec je w piekarniku i delektować się ich pysznym smakiem. Taka maszynka marzyła mi się od dawna. Niedawno otrzymałam ją jako nagrodę za zdobyte punty w portalu prowadzedom.com Gdy tylko przyszła do mnie paczka, postanowiłam zaraz ją wypróbować. Upieczone ciasteczka zniknęły w mgnieniu oka i ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ostatnich sztuk ciastek 🙂
Ciasteczka z maszynki
Drukuj przepisSkładniki
- -3 szklanki mąki tortowej
- -250 g miękkiego masła lub margaryny
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -4 żółtka
- -3/4 szklanki cukru pudru
- -2 łyżki cukru waniliowego (ja użyłam domowego)
- -3 łyżki oleju
- -skorka otarta z jednej cytryny (umytej i wyszorowanej)
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, olej oraz skórkę startą z jednej cytryny. Zagniatamy ciasto (gdy za mocno się klei można podsypać je mąką). Ciasto dzielimy na kilka części. Przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka o różnych kształtach prosto na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
30 stycznia 2015 at 17:33Świetne ciasteczka, podoba mi się ta wyciskarka 🙂
Marta
30 stycznia 2015 at 19:20Maszynka do ciastek jest super! Ciasta z niej wychodzą bardzo smaczne 🙂 Polecam 🙂
Z Majeczką w kuchni
30 stycznia 2015 at 21:12Jak widzę świetna ta maszynka, zastanawialam się ostatnio czy jest dobra ,a tu proszę jak pieknie 🙂