Chleby/ Domowa Piekarnia

Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami

Aromatyczny chleb z mąki żytniej z dodatkiem żółtego sera i pomidorów suszonych. Smakiem przypomina pizzę 🙂 Taki chleb jest świetnym urozmaiceniem zwykłego pieczywa. Doskonały na kanapki z ulubionymi dodatkami. Polecam 🙂

Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • -300 g mąki żytniej
  • -100 g mąki pszennej
  • -łyżeczka soli
  • -25 g świeżych drożdży
  • -szczypta cukru
  • -około 1, 5 szklanki ciepłej wody
  • -100 g sera żółtego (startego na tarce)
  • -5 łyżek słonecznika
  • -8 suszonych pomidorów (drobno pokrojonych)

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, pół szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do mąki. Dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w temp. pokojowej na około 10 godzin (najlepiej na noc).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat mąką i składamy je za każdym razem na pół, powtarzając czynność kilka razy.

Na blacie kuchennym rozkładamy ściereczkę kuchenną, posypujemy ją mąką i przekładamy na nie ciasto łączeniem do dołu. Wystające boki ściereczki składamy, tak aby zakryć ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Pod koniec wyrastania ciasta, piekarnik rozgrzewamy do temp. 240-250 stopni, wstawiając do środka zamknięte naczynie żaroodporne. Gdy piekarnik i naczynie się nagrzeją, ostrożnie używając rękawic kuchennych, wyjmujemy gorący garnek, zdejmując pokrywę. Następnie delikatnie zsuwamy ciasto z ścierki do gorącego naczynia (uważając aby nie wysypać zbyt dużo mąki). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 20 minut do wyraźnego zrumienienia chleba. Gdy chleb się upiecze, wyjmujemy naczynie z piekarnika, pokrywkę zdejmujemy. Ostawiamy na 10 minut a następnie wyjmujmy delikatnie z formy. Odkładamy na metalową kratkę do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    31 stycznia 2015 at 20:25

    Pyszny chlebek, uwielbiam domowe pieczywo 🙂 nie ma nic pyszniejszego 🙂

  • Reply
    Ania
    31 stycznia 2015 at 20:41

    Pyszny domowy chlebek.. i te dodatki 😉

  • Reply
    napiecyku
    31 stycznia 2015 at 20:43

    Chlebek pachnie, aż u mnie, musi wyjątkowo smakować 🙂

  • Reply
    An etka
    1 lutego 2015 at 12:24

    Jaki typ ma mąka żytnia, a jaki pszenna ?

    • Reply
      Marta
      1 lutego 2015 at 14:42

      Użyłam mąki zytniej typ 750, mąki pszennej typ 450.

  • Reply
    Łucja
    3 lutego 2015 at 13:58

    Pyszny chlebek 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.