Grillowany łosoś z rukolą i sosem kaparowy. Lekko ostry i wyrazisty sos idealnie skomponował się z rybą, a sałatka była doskonałym dodatkiem do całego dania.
Łosoś na rukoli z sosem kaparowym
Drukuj przepisSkładniki
- -około 300 g łososia lub pstrąga łososiowego (filetu)
- -sól, pieprz
- -sok z cytryny
- Sos kaparowy:
- -łyżeczka soku z cytryny
- -łyżeczka musztardy miodowej
- -1,5 łyżki kaparów
- -1 łyżka majonezu
- -2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- -sól, pieprz
- Sałatka:
- -2 garści rukoli
- -2 pomidory
- -1 cukinia
- -10 kostek sera fety
- Sos winegret:
- -3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie truflowa)
- -łyżka musztardy miodowej,
- -sok z połowy cytryny
- -łyżeczka miodu
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części (u mnie 4). Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem, odkładamy.
Sos kaparowy:
W misce mieszamy sok z cytryny, musztardę, majonez i jogurt. Kapary odsączamy z zalewy, drobno siekamy i dodajemy do miseczki. Mieszamy, doprawiamy i odkładamy do lodówki.
Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy na patelni. Studzimy i kroimy w kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę. W misce mieszamy rukolę z warzywami, dodajemy ser feta w kostce. Całość polewamy sosem i mieszamy.
Sos winegret:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki.
Wykonanie:
Patelnię grillową rozgrzewamy. Smażymy na niej rybę po około 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na talerzu układamy sałatkę z rukoli, na niej kładziemy rybę. Podajemy z sosem kaparowym.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
23 lutego 2016 at 18:24Pysznie wygląda 🙂 uwielbiam łososia 🙂
Marta
23 lutego 2016 at 21:02Dziękuję i pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
24 lutego 2016 at 00:47Dla mnie rewelacja 🙂
Marta
26 lutego 2016 at 15:40Polecam zrobić rybkę z sosem kaparowym, pyysznie smakuje 🙂
Chillijemy
25 lutego 2016 at 08:27JUz wiem co będę jadła jutro na obiad 😉
Marta
26 lutego 2016 at 15:49Daj znać jak smakowało 🙂