Domowe wyroby/ Śniadania i kolacje

Domowe musli

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc wybierać pełnowartościowe produkty, które dadzą nam energii na cały dzień. Jednym z nich są płatki lub musli, które możemy zjeść z mlekiem lub jogurtem. Zawierają dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i daje nam uczucie sytości i energię na wiele godzin. Osobiście nie przepadam za sklepowymi mieszankami musli, zawierają dużo cukrów i innych przetworzonych składników. Ja swoją mieszankę robię samodzielnie w domu, ponieważ lubię eksperymentować i tworzyć swoje kompozycje smakowe. Na moim blogu pojawił się już jeden wpis z przepisem na domowe musli, dzisiaj chciałabym wam jednak przedstawić moją kolejną wersję zdrowych płatków na śniadanie.
Musli przygotowałam m.in. z płatków owsianych, orkiszowych i żytnich jak również z amarantusa ekspandowanego, płatków migdałowych i orzechów ziemnych, które uprażyłam z dodatkiem miodu. Gotową mieszankę połączyłam z innymi dodatkami i tak powstało moje domowe musli 🙂
Zrobienie domowego musli nie jest trudną i skomplikowaną czynnością, warto więc skusić się na jego przygotowanie 🙂

Domowe musli

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 szklanka płatków żytnich
  • -1 szklanka płatków owsianych
  • -1 szklanka płatków orkiszowych
  • -0,5 szklanki amarantusu ekspandowanego
  • -100 g płatków migdałowych
  • -80 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • -garść rodzynek
  • -50 g kandyzowanego ananasa
  • -70 g słonecznika
  • -5 łyżek płatków kokosowych
  • -50 g sezamu
  • -5 łyżek miodu
  • -2 łyżki oleju

Przygotowanie

Do miski wsypujemy płatki żytnie, owsiane i orkiszowe, amarantus, płatki migdałowe, orzeszki ziemne, słonecznik i sezam. Dodajemy miód wymieszany z olejem i dokładnie mieszamy.

Przekładamy na 2 blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut często mieszając. Po upieczeniu mieszamy z rodzynkami, ananasem i płatkami kokosowymi.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    20 kwietnia 2015 at 12:51

    Takie musli to u mnie pozycja obowiązkowa :-)))

  • Reply
    Obiad gotowy!
    20 kwietnia 2015 at 13:35

    wow! żadne sklepowe muesli nie dorastają tym do pięt! tyle smakowitych składników, dodać mleko czy jogurt i zdrowe śniadanie w mig gotowe

    • Reply
      Marta
      21 kwietnia 2015 at 12:25

      Uwielbiam takie śniadania 🙂 dają mi energii na długi czas! 🙂

  • Reply
    napiecyku
    20 kwietnia 2015 at 15:08

    Najlepsze domowe, chętnie się poczęstuję 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    20 kwietnia 2015 at 23:18

    Uwielbiam śniadanka z musli w roli głównej 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    21 kwietnia 2015 at 17:50

    Super sprawa takie domowe muesli

    • Reply
      Marta
      24 kwietnia 2015 at 23:24

      Ja jestem uzależniona od tego musli 🙂

  • Reply
    Megly
    26 kwietnia 2015 at 19:55

    Koniecznie muszę takie przygotować. Uwielbiam musli, a nigdy nie jadłam takiego domowego, jedynie kupione. Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:10

      Spróbuj koniecznie! Domowe musli nie równa się tym sprzedawanym w sklepie 🙂 Pozdrawiam również 🙂

  • Reply
    Grzesiek
    18 sierpnia 2016 at 18:51

    Właśnie zrobione. Mistrzostwo świata. Dzięki za inspirację!

    • Reply
      Grzesiek
      18 sierpnia 2016 at 19:14

      Aha, dodam jeszcze – nie róbcie tego na termoobiegu! Skutecznie przypalilo się u mnie to co było z brzegu 🙁

  • Reply
    Joanna
    11 września 2016 at 12:12

    Po 20 minutach musli było przypalone

  • Reply
    Mojemusli
    17 grudnia 2016 at 10:28

    Wygląda przepysznie 🙂 Świetne połączenie sezamu i miodu, idealne na zdrowe śniadanie. Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
    Oby więcej takich przepisów, pozdrawiam!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters