Dania z ryb

Łosoś w ostrej marynacie

Pyszny przepis na łososia w ostrej marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Szybki i prosty w wykonaniu. Ulubiony łosoś mojego męża. Polecam.

Łosoś w ostrej marynacie

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -filet z łososia około 300 g
  • marynata:
  • -2 łyżki ketchupu pikantnego
  • -2 łyżki sosu sojowego
  • -pół łyżki cukru trzcinowego
  • -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki oliwy z oliwek
  • -ostra papryka (wg uznania)
  • -odrobina papryczki chilli
  • Dodatkowo:
  • -grillowane warzywa np. cukinia
  • -sos koperkowo - czosnkowy

Przygotowanie

Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go wzdłuż na 4-5 cienkich kawałków.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy do niej łososia i dokładnie marynujemy rybę. Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i smażymy rybę po ok. 4 minuty z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type