Dania z ryb

Łosoś w ostrej marynacie

Pyszny przepis na łososia w ostrej marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Szybki i prosty w wykonaniu. Ulubiony łosoś mojego męża. Polecam.

Łosoś w ostrej marynacie

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -filet z łososia około 300 g
  • marynata:
  • -2 łyżki ketchupu pikantnego
  • -2 łyżki sosu sojowego
  • -pół łyżki cukru trzcinowego
  • -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki oliwy z oliwek
  • -ostra papryka (wg uznania)
  • -odrobina papryczki chilli
  • Dodatkowo:
  • -grillowane warzywa np. cukinia
  • -sos koperkowo - czosnkowy

Przygotowanie

Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go wzdłuż na 4-5 cienkich kawałków.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy do niej łososia i dokładnie marynujemy rybę. Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i smażymy rybę po ok. 4 minuty z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.