Dania mięsne/ Dania obiadowe

Gulasz z łopatki wieprzowej

Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na gulasz z łopatki wieprzowej. Danie jest syte i rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, seler lub inne warzywa. Zapraszam.

Gulasz z łopatki wieprzowej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -1 kg łopatki wieprzowej
  • -1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • -3 marchewki
  • -1 czerwona papryka
  • -1 kostka mięsna (opcjonalnie)
  • -2 liście laurowe
  • -3 ziela angielskie
  • -3 ziarenka czarnego pieprzu
  • -przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek
  • -1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • -koperek, pietruszka
  • -1 łyżka gęstej śmietany
  • -około 1-2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą do mięsa. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Marchewkę kroimy w pół talarki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kostkę mięsną (opcjonalnie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem, solą i ewentualnie ostrą papryką. Wsypujemy posiekany koperek i pietruszkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy małą ilością mąki i śmietany. Gotujemy do zgęstnienia.

Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    Ania
    31 grudnia 2015 at 13:48

    Gulasz wyszedł pierwsza klasa mięso zostawiłam na noc w marynacie z oliwy, oleju z granata, musztardy, czosnkowym sosu chili, pieprzu, soli i ostrej wędzonej papryki, posiekanej cebulki i czosnku. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem, Pietruszka i koperek są doskonałym dodatkiem. Polecam gorąco.

    • Reply
      charmante
      26 kwietnia 2016 at 16:39

      Zrobiłam twoim sposobem plus wszystko co w przepisie. Ja bym jeszcze dorzuciła seler naciowy ale nie było w sklepie. Seler dodaje chrupkości i konkretnego smaku. Super, dzięki za podzielenie się przepisem 🙂

  • Reply
    Ola
    6 stycznia 2016 at 15:29

    Właśnie zrobiłam po raz pierwszy ten gulasz – wyszedł bardzo smakowicie. Mięsko gotowałam ok 90 min. A śmietanę dodałam 30% ( taka mi została po świętach 🙂
    Polecam

    • Reply
      Marta
      9 stycznia 2016 at 00:30

      Cieszę się, że gulasz z mojego przepisu posmakował 🙂

  • Reply
    Karolina
    17 stycznia 2016 at 12:23

    Zrobiła gulasz i wyszedł przepyszny 🙂 Cała rodzina była zadowolona. Szczególnie mama:)
    Polecam Gorąco 🙂

  • Reply
    Marta K.
    12 marca 2016 at 22:22

    Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Wyszło super!

  • Reply
    Paweł
    2 kwietnia 2016 at 11:49

    Gulasz jest przepyszny. Robię go drugi raz z Twojego przepisu i mimo że jestem facetem i nie jestem najlepszy w gotowaniu to danie sprawia przyjemność zarówno w przygotowaniu jak i delektowaniu się smakiem. Dziękuje.

  • Reply
    Teresa
    17 kwietnia 2016 at 14:02

    super przepis

  • Reply
    George
    26 maja 2016 at 19:27

    Przepis pierwsza klasa!!! Polecam sprobowac z makaronem rownież dobre połaczenie.

  • Reply
    pajeczak
    26 lipca 2016 at 14:59

    pyszne 10/10 pozdrawiiam

  • Reply
    roman klucz
    22 sierpnia 2016 at 20:43

    słuchajta,albo czytajta: ten przepis jest dobry(oprócz smażenia papryki na wysokim ogniu) ale dam wam jedną radę do łopatki-potrzymajcie ją całą noc w cebuli z solą …i dopiero wtedy zabierzta się do gotowania

  • Reply
    Jarek
    30 stycznia 2017 at 11:06

    Ekstra przepis. Bardzo mi smakowal. Jedynie moja prośba o dopisanie ile gotować mięso, bo z przepisu nie mogłem znaleźć. Moja wariacja to z kolei dodałem troche seleru bulwy. Pozdrawiam.

  • Zostaw komentarz