Pizze/ Street Food

Pizzerinki

Pizzerinki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i pomidorami. Bardzo smaczne, mięciutkie w środku, idealne na imprezę lub przekąskę. Można przygotować je również z innymi, dowolnymi dodatkami. Ja robiłam również z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Zapraszam do wykonania.

PizzerinkiPizzerinki

Pizzerinki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Ciasto:
  • -300 g mąki pszennej
  • -25 g świeżych drożdży
  • -3/4 szklanki ciepłej wody
  • -1 łyżeczka soli
  • -2 łyżki oliwy
  • Sos pomidorowy:
  • -3 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
  • -2 ząbki czosnku
  • -zioła: bazylia, oregano
  • -pół łyżeczki cukru
  • Dodatki:
  • -1 mozzarella w kulce
  • -1-2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • -oregano, bazylia
  • -pieprz, sól

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy szczyptę cukru, połowę wody i delikatnie mieszamy, Odstawiamy na 5-10 minut aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dodajemy resztę wody, sól i oliwę. Mieszamy łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.

Ciasto odkładamy w misce przykryte ściereczką na około 45-60 minut do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Do przecieru pomidorowego (gdy używamy koncentratu rozcieńczamy go niewielką ilością wody) dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, cukier i mieszamy. Odstawiamy.

Przygotowujemy dodatki:

Pomidory myjemy i kroimy w plasterki (koktajlowe kroimy na pół). Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w plastry.

Wykonanie:

Ciasto wyjmujemy na stolnicę, łączymy w kulę i dzielimy na 7 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach(nie wałkujemy) , rozciągamy dłonią na okrąg około 15 cm.Pracujemy szybko. Placki układamy na blaszce do pieczenia. Każdy smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, układamy plasterek sera mozzarella a następnie plasterek pomidora lub pomidorki koktajlowe ułożone nacięciem do góry. Posypujemy ziołami, pieprzem i solą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temp. (250 stopni C) na około 10-15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Lena
    4 lipca 2014 at 04:10

    Pysznie wyglądają 🙂 Proste i każdemu smakuje.

  • Reply
    Malwinka
    4 lipca 2014 at 11:17

    Fajne, takie na dwa kęsy 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters