Orzechowe ciasto z cukinią
Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek. Po upieczeniu zaś cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Jeżeli macie w domu zalegającą w lodówce cukinię to koniecznie upieczcie takie ciasto, a jeżeli nie to kupcie przy najbliższych zakupach. To będzie pyszny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy 🙂
Orzechowe ciasto z cukinią
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g mąki pszennej
- -100 g zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów)
- -1 łyżeczka cynamonu
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -pół łyżeczki sody oczyszczonej
- -szczypta soli
- -3 duże jajka
- -150 ml oleju rzepakowego
- -180 g jasnego brązowego cukru
- -250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (umytą cukinię ścieramy ze skórką, nie odsączamy z soku; jeżeli posiadamy dużą cukinię możemy wydrążyć środek)
- Polewa czekoladowa:
- -70 ml śmietany kremówki 30 %
- -70 g deserowej czekolady
Przygotowanie
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować tortownicy o średnicy około 23 cm lub kwadratowej formy o długości 24 cm). Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól - wymieszać i przesiać. Dodać zmielone orzechy i ponownie przemieszać.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Mieszamy rózgą. Do mokrych składników dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Polewa:
W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (prawie do wrzenia), zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy na chwilę do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego :-).
5 komentarzy
gin
29 września 2016 at 20:58Oj, jadłabym sobie takiego ciasta… 🙂
Sarna
30 września 2016 at 09:21przepyszne połączenie składników, mniam 🙂
piegusek
30 września 2016 at 12:02pyszne!
Megly
1 października 2016 at 07:37W życiu bym nie powiedziała, że jest z cukinią. Super 🙂 Lubię orzechowe ciasta. Pozdrawiam 🙂
Patrycja
18 kwietnia 2019 at 15:02Witam 🙂 jakie wymiary blaszki i czy można uzyc oleju kokosowego lub oliwy z oliwek zamiast oleju rzepakowego?