Bułki/ Domowa Piekarnia

Bułeczki ze szpinakiem

Bułeczki ze szpinakiem

Nie ma nic lepszego niż świeże, pachnące pieczywo. Tym razem mam dla Was przepis na niezwykłe zielone szpinakowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły naszą kolację 🙂 Smakują przepysznie – są miękkie, puszyste i bardzo smaczne 🙂

Bułeczki ze szpinakiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -1kg mąki
  • -40g drożdży
  • -2 łyżki cukru
  • -200ml oleju
  • -200ml mleka
  • -300ml wody
  • -30g soli
  • -200 g szpinaku
  • -3 ząbki czosnku
  • -koperek
  • -gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo:
  • -czarnuszka do posypania bułeczek
  • -1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Szpinak drobno siekamy (najlepiej za pomocą malaksera) i przesmażamy na patelni z dodatkiem czosnku. Studzimy.

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, wodę, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto chwilę wyrabiamy (tylko do połączenia składników) i dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy przygotowany wcześniej szpinak, posiekany koperek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy oba ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia.

Podrośnięte ciasto jedno i drugie dzielimy na 16 równych kulek. Z zielonych części przygotowujemy kulki, ciasto jasne rozwałkowujemy na płaskie koła. Na każdym kole białego ciasta układamy zieloną kulkę, owijamy ciastem białym i formujemy bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie nacinamy z góry (na krzyż) i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy około 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    7 października 2016 at 09:14

    wspaniałe!

  • Reply
    Megly
    7 października 2016 at 10:18

    Pysznie wyglądają. Nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem pewnie by się skusiły z radością. Za czarnuszką wybitnie nie przepadam, ale przekonuję się do niej. Pozdrowionka – już prawie – weekendowe 🙂

  • Reply
    Marta
    7 października 2016 at 19:04

    Czy mozna dodać drożdże instant zamiast świeższe?jesli tak to ile?

    • Reply
      Marta
      8 października 2016 at 10:25

      Nie próbowałam robić tych bułeczek na drożdżach instant, ale myśle, że można. Musiałabyś dodać 20 g drożdży instant w tym przepisie.

  • Reply
    Amatorka domowej kuchni
    7 października 2016 at 19:53

    Niedawno przekonałam się do szpinaku i teraz dodaję go niemal do wszystkiego : ) Dawniej uważałam, że jest ?nijaki?, ale odpowiednio przyprawiony potrafi świetnie urozmaicić niejedną potrawę. Teraz z chęcią wypróbuję przepis na te bułeczki, będą jak znalazł na weekendowe śniadanie. Nie wiem jeszcze jak smakują, ale wyglądają przesympatycznie : ) No i jest czarnuszka, którą lubię i często dodaję do domowego chleba, więc tym bardziej muszę spróbować, pozdrawiam serdecznie!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type