Chleby/ Domowa Piekarnia

Chleb pszenno – orkiszowy

Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam bardzo 🙂

Chleb pszenno- orkiszowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -5 szklanek ciepłej wody
  • -80 g świeżych drożdży
  • -2 łyżki miodu
  • -600 g mąki orkiszowej
  • -400 g mąki pszennej
  • -100 g otrębów żytnich
  • -80 g ziaren słonecznika
  • -80 g siemienia lnianego
  • -80 g sezamu
  • -2 łyżeczki soli

Przygotowanie

W miseczce rozcieramy drożdże z miodem. Dodajemy szklankę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sezam, sól, rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłej wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżka bardzo dokładnie (ciasto ma być dość luźne).

Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 30-40 minut.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do 2 prostokątnych foremek o wymiarach 36 x 12 cm (wysmarowanych wcześniej masłem i posypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia). Wierzch ciasta wygładzamy łyżką. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temp. 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy chleb około 50-60 minut.

Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony.

Odstawiamy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Kasia S
    7 marca 2015 at 12:12

    Pyszny taki domowy chlebek

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    7 marca 2015 at 15:43

    Ale obłędny chleb, musi smakować nieziemsko, pycha!

    • Reply
      Marta
      8 marca 2015 at 00:20

      Dziękuje 🙂 Pyszny wyszedł 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    7 marca 2015 at 15:44

    Ale wyglada obłędnie, musi być pyszny!

  • Reply
    Marta
    7 marca 2015 at 18:11

    Piękny, wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuje przepis::) Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      8 marca 2015 at 00:20

      Przepis polecam bardzo, chlebek smakuje wyśmienicie, długo utrzymuje świeżość 🙂

  • Reply
    Marzena
    7 marca 2015 at 18:56

    Wspaniale Ci wyszedł. Taki domowy chlebek jest najlepszy 🙂

  • Reply
    Agnieszka
    8 marca 2015 at 08:11

    Taki chleb to jet to. Domowy, a dodatkowo z ziarnami, nic tylko jeść.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.