Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam bardzo 🙂
Chleb pszenno- orkiszowy
Drukuj przepisSkładniki
- -5 szklanek ciepłej wody
- -80 g świeżych drożdży
- -2 łyżki miodu
- -600 g mąki orkiszowej
- -400 g mąki pszennej
- -100 g otrębów żytnich
- -80 g ziaren słonecznika
- -80 g siemienia lnianego
- -80 g sezamu
- -2 łyżeczki soli
Przygotowanie
W miseczce rozcieramy drożdże z miodem. Dodajemy szklankę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sezam, sól, rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłej wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżka bardzo dokładnie (ciasto ma być dość luźne).
Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 30-40 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do 2 prostokątnych foremek o wymiarach 36 x 12 cm (wysmarowanych wcześniej masłem i posypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia). Wierzch ciasta wygładzamy łyżką. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temp. 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy chleb około 50-60 minut.
Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony.
Odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Kasia S
7 marca 2015 at 12:12Pyszny taki domowy chlebek
z majeczką w kuchni
7 marca 2015 at 15:43Ale obłędny chleb, musi smakować nieziemsko, pycha!
Marta
8 marca 2015 at 00:20Dziękuje 🙂 Pyszny wyszedł 🙂
z majeczką w kuchni
7 marca 2015 at 15:44Ale wyglada obłędnie, musi być pyszny!
Marta
7 marca 2015 at 18:11Piękny, wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuje przepis::) Pozdrawiam 🙂
Marta
8 marca 2015 at 00:20Przepis polecam bardzo, chlebek smakuje wyśmienicie, długo utrzymuje świeżość 🙂
Marzena
7 marca 2015 at 18:56Wspaniale Ci wyszedł. Taki domowy chlebek jest najlepszy 🙂
Marta
8 marca 2015 at 00:19Dziękuje 🙂
Agnieszka
8 marca 2015 at 08:11Taki chleb to jet to. Domowy, a dodatkowo z ziarnami, nic tylko jeść.