Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Pierożki z ciasta krucho – drożdżowego, które jest  jednocześnie mięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z  jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. 

Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem fetaPieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem fetaPieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto krucho- drożdżowe:
  • -600 g mąki
  • -180 g masła, roztopionego
  • -3 jajka
  • -45 g świeżych drożdży lub 3 torebki suszonych drożdży (21 g)
  • -sól morska
  • Nadzienie:
  • -nieduża pierś z kurczaka około 400 g
  • -500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • -150 g sera feta, pokruszonego
  • -1/3 szklanki drobno startego sera żółtego
  • -2-3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • -1 jajko
  • -szczypta gałki muszkatołowej
  • -świeżo zmielony czarny pieprz
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane do posmarowania

Przygotowanie

Nadzienie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pierś z każdej strony. Odkładamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek drobno pokrojony, smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i siekamy drobno na desce.

Szpinak łączymy z serem feta, dodajemy kurczaka, starty ser, jajko, gałkę muszkatołową oraz czarny pieprz.

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajka, sól, drożdże( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut.

Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy około 8 cm (lub większe).

Nałożyć farsz, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlepić. Ułożyć na blasze do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 35 - 45 minut.

Przepis pochodzi z kwestii smaku.

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Amanda
    29 grudnia 2015 at 13:40

    Pierogi wyszły pyszne!
    Mam natomiast jedno pytanie, chciałabym zrobić te pierogi ale z farszem na słodko, możesz coś doradzić? 🙂
    Nutella się do tego nadaje? 🙂

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2015 at 22:31

      Może z twarożkiem? Jeżeli lubisz to możesz dodać do niego trochę suszonych owoców, np. żurawiny lub rodzynek. Świetnie się również nada nadzienie z makiem. Jeżeli chcesz wykorzystać nutellę to polecam drożdżowe bułeczki z tego przepisu: http://nowa.mgotuje.pl/drozdzowki-z-nutella/

  • Reply
    Lilanda
    31 grudnia 2015 at 15:40

    zrobiłam dzisiaj na sylwestra 🙂 mega fajnie wyszły. no ale pootwierało się jakieś..90% ale to nic! mało gotuję więc porady dla takich samych sierot jak ja: warto sklejać pierożki białkiem jajka; fajnie posypać po wierzchu (na żółtko) siemieniem lnianym/sezamem/czymśtam; farszu starczy.. bez obaw; wykrajałam kuflem do piwa; ważne, żeby farsz był dość suchy.. ja dodałam troszeczkę bułki tartej (dzięki Ci Mamo!) to załatwiło sprawę wyciekania wody.

  • Reply
    jola
    3 października 2018 at 19:06

    witam, mam pytanie czy pierożków nie zostawić do wyrośnięcia, od razu pakujemy do piekarniaka?

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type